Какво работят младите в България?

zx620y348_599784

Какво работят младите в България? Важен въпрос, заради покачването на средната възраст на населението, както и на пенсионната възраст, което води и до очаквано “застаряване” на работната ръка в България. В периода 2008-2018 г. делът на заетите на възраст 15-34 години намалява от 29,8% на 25,6%, а делът на заетите на 55 и повече години се увеличава от 15,1% на 21,2%.

Зад този процес стоят редица фактори, по-голямата част от които са свързани с демографските процеси, включително емиграцията, характерна  повече за по-младите. Сред другите ефекти можем да обособим по-лесният достъп до висше образование за младите (в много случаи забавящ достъпа до пазара на труда), по-дългият престой в домакинството на родителите, нереалистичните очаквания за заплащане и съответно ниската икономическа активност и други.

И така: Какво работят младите в България?

101010

През последните две години броят на заетите младежи се повишава в почти всички икономически дейности, сочи статистиката. Огромното изключение са преработващата промишленост и търговията, където спадът продължава почти без прекъсване през целия период, макар и далеч не с темповете от 2009-2010 година. Големите надежди, възлагани от промишлеността на дуалното образование, все още не се оправдават в национален план, въпреки свидетелствата за редица успешни програми по места. Най-любопитната промяна през 2018 година спрямо данните за 2008 година несъмнено е първенството на сектора на „Информационните и комуникационни технологии, който изпревари и  този на  “Държавно управление”. През 2008 година наетите в държавното управление лица на възраст под 35 години са били близо два пъти повече от тези в информационния сектор (62 хил. спрямо 34 хил.). През 2017 г. броят им се изравнява, а през 2018 г. в областта на  информационните и комуникационни технологии вече работят близо 12 хил. повече млади хора.

Вглеждането във възрастовата структура на работещите българи показват лек ръст на относителния дял на младите хора заети в сферата на образованието, най-вече през 2017 и 2018 година. Причината обаче не е ръст на заетите, а по-бързият темп на намаляване в другите възрастови групи. Нарастването на учителските заплати увеличава и атрактивността на учителската професия. Заплащането със сигурност е една от причините за по-високия интерес към сектора през 2017 и 2018 година.

И още- младите напускат държавното управление

Информационно-комуникационният сектор е единственият сектор, в който над 50% от заетите са на възраст под 35 години. Така  през 2018 година  заетите на възраст под 35 години в него за първи път са повече от тези в сектора “Държавното управление”.

От другата страна на монетата, относителният дял на заетите лица на възраст над 55 години намалява само в три сектора – информационно-комуникационния, селското стопанство, професионалните и научни дейности. Във всички останали се наблюдава растеж, в много случаи – значителен. Заетите на възраст до 35 години нарастват като процент от заетите най-много с 2,6 процентни пункта в информационния бранш, в селското стопанство  с 2,3 процентни пункта и  в енергетиката.

Източник: www.infograf.bg

 

 

Comments

comments