Какво да правим в жегите и от какво да се пазим

 

lqto-napitki-kokteil-58888-500x334

Лятото дойде независимо, че от астрономическото му начало ни дели повече от седмица. Температурите скочиха над 30 градуса и стана жега.

Горещините могат да причинят сериозни неприятности, затова отново ще напомним:

Не излизайте навън, особено между 11 и 18 часа. Направо си е забранено за хора, страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и за възрастни хора и малки деца.  Доста трудно е за изпълнение от работещите хора, но ето няколко „спасяващи“ идеи:

Носете незапаряващи, светли, леки дрехи и отворени обувки. И не забравяйте шапката.

Преди да се приберете в края на работния ден, разходете се в парка,  хапнете сладолед някъде на климатик или под дебела сянка.

Пийте повече течности. Специалистите препоръчват:

–        пийте вода. Каква е задължителната „доза” вода в летните горещини зависи от теглото на конкретния човек, но е препоръчително да се изпиват по минимум 10 чаши вода дневно.

–        пийте айрян със сол.Действа ободряващо и разхлажда, подпомага организма в борбата с горещините, напитката е полезна за хора, които имат проблеми с кръвното налягане.

–        използвайте кубче лед. Лекарите твърдят, че има определени точки по тялото, които ако натъркате с кубче лед, ще усетите прохлада по-бързо отколкото ако безразборно го разхождате по тялото. Такива са например точките на пулса – сгъвките на ръцете, шията, слепоочията.

–        яжте студени супи. Те също имат охлаждащ ефект. Освен това няма опасност да преядете с тях, защото когато организмът консумира течна храна, мозъкът получава по-бързо сигнали, че  стомахът е пълен.

–        пийте топъл чай. С него изравнявате температурата на тялото с тази на околната среда и така улесняват организма в процеса на климатизация.

Яжте повече плодове и зеленчуци.Те възстановяват по-бързо водата в организма, отколкото месата и хлебните изделия. Особено полезна е охладена диня.Сочният плод е източник на течности, едновременно с това не е прекалено сладък и се усвоява лесно от организма.

Избягвате обилните обеди.

Не пийте алкохол в жегата, ако не искате  да ускорите получаването на топлинен удар.

Не сменяйте рязко температурите – от помещения с климатик директно  на  слънчево място. Така стресирате организма си и може да ви прилошее.

Ако на улицата ви стане лошо, усетите световъртеж, сухота в устата, гадене, повръщане – незабавно потърсете лекарска помощ.

Телефонът за спешни случаи е 112.

Comments

comments