Как терористите от „Ислямска държава“ са успели да достигнат до контакт с 16-годишния ученик от Пловдив?

daea28137b9e8b86798e640bc6a9f9b5

Любомир Тулев

Как терористите от „Ислямска държава“ са успели да достигнат до контакт с 16-годишния ученик от Пловдив и да го вербуват? И кой трябва да поеме отговорност за действията на момчето? – темата коментира пред БНТ Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Той поясни, че още през 2015 година статия в британско издание съобщава, че терористите използват способи именно от сферата на експлоатация на деца за набиране на нови бойци.

„Намира се уязвима жертва, най-често тийнейджър, който не се разбира с околните и търси упование в интернет. Втората стъпка е да се покаже на това дете, че то не може да бъде разбрано от никой друг и след това, започва да бъде принуждавано да прави различни неща“, обясни експертът.

„Влизайки в стаята, ако детето много бързо затвори браузър в компютъра или затвори телефона си и го остави настрани, това са индикации, които родителите трябва да забележат. Ролята на родителите се изразява в говорене, възпитание“, допълни Тулев.

„34% от последователите на „Ислямска държава“ ползват чат канала Телеграм за обмяна на информация. Тази мрежа е създадена от руски предприемач, като дори имаше спор дали Русия контролира въпросния канал, което в крайна сметка беше отречено“, каза експертът.

Казусът от Пловдив доказва, че не е необходимо познание по арабски, за да бъде радикализиран някой, тъй като детето е общувало с вербовчика си на английски. Гърдев е убеден, че е необходимо и създаване у нас на антитерористични центрове по американски модел.

Инспектори от Детска педагогическа стая започват от днес работа с 16-годишното момче от Пловдив. Психологът Младен Владимиров коментира пред БНР, че отделянето от семейството, за което настояват от прокуратурата, „няма да има добър резултат върху детето“ и призова психолозите „да бъдат по-щадящи“.

„Много важно е сега да говорим за родителите. Не е важно да говорим за институциите, тъй като това ще даде лош знак. Родителите са хората, които са показали, че има промяна. Не институциите са стигнали превантивно до детето, а семейството. Важно е да го кажем, тъй като обществото в момента е силно чувствително към темата за детето и детското… Без да знам кои ще бъдат психолозите, които ще работят, нека те да бъдат подкрепящите специалисти“.

В България има „изключително добре подготвени специалисти“ – педагози, педагогически съветници и психолози, които да работят с детето, категоричен е психологът Владимиров. Проблемът е, че „тези различни видове специалисти ще внесат различен тип експертиза и различно говорене по проблема“:

Родителите трябва да бъдат в центъра на решаването на проблемите на детето, а всички специалисти – подкрепящи, убеден е психологът, според когото вече е време да говорим за семинари за родители и за „съвсем различно отношение към детето, извършило противообществени прояви“.

Въпреки молбите на Прокуратурата да не се разпространяват допълнителни детайли за самоличността на детето от Пловдив, в публичното пространство вече се знае от коя гимназия е, а вероятно и в кой клас. Според психолога момчето ще се върне на училище с етикет на „жертва“ или „терорист“ и рискува да бъде отхвърлено от съучениците си или превърнато в герой от по-проблемните деца.

Comments

comments