Кабинетът отпусна 100 хил. лв. за древните македони в Рупите

Археологическите разкопки ще бъдат подновени с допълнителните средства от държавата

070_001_Rupite

Правителството отпуска допълнителни 100 хил. лв. за археологическите разкопки край местността Рупите – древния град Хераклея Синтика. Заради липса на средства теренните проучвания са били преустановени през последните дни.  Парите се превеждат по бюджета на Министерство на културата. Това стана ясно в началото на заседанието на Министерския съвет.

„Това е и единственият град на древните македони, проучващ се на територията на България, с изключителни от научна гледна точка епиграфски паметници“, обясни пред премиера и колегите си министърът на културата Боил Банов. Изгражда се и път от Рупите до древния град, за да се превърне в достъпна туристическа атракция. Докато той докладваше, премиерът Бойко Борисов остана впечатлен чий град се проучва. 

Преди това за темпото на разкопките докладва ръководителят на екипа, доц.д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически музей. Той присъства на заседанието на МС заедно с кмета на Петрич, който пък отговаря за околната инфраструктура.

Археологът припомни как миналата година правителството пак целево е подпомогнало археологическото проучване на древния град, благодарение на което работата много напреднала.

„Успяхме да разкрием 2/3 от централния площад на града. В момента това е най-посещаваният археологически обект, а покрай него и музея в Петрич също е най-посещаван, като изключвам музеите в София. Идват туристи от над 50 държави. По статистика идват над 60 000 души и то при положение, че инфраструктурата не е готова. Като гласувате пари за път, и нещата ще станат още по-добре. Рекламираме обекта много широко. Успяхме благодарение на помощта от Министерски съвет и на община Петрич да превърнем Хераклея в един отличен археологически обект“./Нова Тв

 

Comments

comments