Журналистите и продуцентите от БНТ излязоха с декларация по повод скандала в предаването „Референдум“

158a2ec289a4bfdbed2fae9f57e8caf0

Журналистите и продуцентите от БНТ излязоха с декларация по повод скандала в предаването „Референдум“.

Публикуваме пълния  текст на декларацията:

„Ние, долуподписаните, изразяваме силно безпокойство от поредния опит БНТ да бъде използвана от политици в ущърб на зрителя и нейната обществена функция. Срамната сцена, която беше разиграна от лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров в предаването „Референдум“ на 1.10.2019 г. буди силно притеснение, че са прекрачени границите не само на професионалните отношения между журналисти и политици, а и тези на човешкия морал и етичните принципи. Надяваме се, че не това е примерът, който представители на властта искат да дават на българското общество.

Когато хора с власт и имунитет променят сценария на предаването, опитват да цензурират въпросите на водещите и влизат в конфликт с други участници, това е грубо посегателство върху отговорностите, които обществената телевизия има. Приемаме това като обида и вмешателство не само към екипа на „Референдум“, а и към журналистите и зрителите на обществената телевизия.

С подписите си под Споразумението за отразяване на предизборната кампания, представителите на ПП „Атака“ приеха без възражение и без обсъждане да следват неговите правила. Възмутени сме, че именно представител на законодателната власт наруши конкретни текстове в този документ, в който изрично е записано, че страните се съгласяват да спазват и прилагат нормите на Конституцията, законите и решенията на ЦИК. Настояваме ЦИК като единствен орган, наблюдаващ законността на предизборната кампания, да излезе с решение по казуса, създаден от лидера на партия „Атака“ в ефира на предаването „Референдум“.

Безпокойство буди и фактът, че определени политически среди възприемат обществената медия като тяхна собственост. Непрестанните напомняния, че БНТ се финансира от данъците на зрителите не означават всепозволеност на хората с власт. Подобни внушения, които носят в себе си предпоставка за натиск под различни форми, са опит за груба промяна на средата, в която журналистите в обществената медия изпълняваме своите задължения. Това поражда у нас и въпроса дали не е назрял моментът финансирането на обществените медии като БНТ, БНР и БТА да не зависи от волята на съответния финансов министър или председател на парламентарната комисия по култура и медии, а да бъде законово регламентирано като финансово отношение между обществото и съответната медия. Конкретната форма е въпрос на добронамерена дискусия.

Наша е отговорността БНТ да не се окаже поредната обществена медия, която може да стане обект на целенасочена дестабилизация.“

Припомняме, че ръководството на БНТ излезе с позиция, в която се казва:

„Ръководството на БНТ заклеймява грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Държанието му в предаването „Референдум“ от 01.10.2019г. беше възмутително и накърни достойнството на водещата на предаването Добрина Чешмеджиева и на всички работещи в БНТ. Ръководството на БНТ декларира, че застава зад Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

От СЕМ определиха поведението на депутата като недопустимо и сезираха ЦИК.

Коментарът на Сидеров

В кулоарите на парламента Сидеров заяви днес, че вероятно ще съди БНТ и  отрече да е пил преди предаването.

Преди минути ЦИК излезе със специолно решеие по сигнала на СЕМ. То гласи: 

„На основание чл. 183, ал. 4 във връзка с чл. 480, ал. 2, чл. 496, ал. 2, т. 1 и чл. 498 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 Р Е Ш И:

УСТАНОВЯВА нарушение на изискванията на чл. 183, ал. 4 ИК изразяващо се в нарушаване на добрите нрави и честта, и доброто име на кандидатите от Волен Николов Сидеров, ЕГН …, с адрес гр. София, …, като председател и представляващ националния предизборен щабна партия „Атака“ и кандидат за кмет на Столична община, извършено в предаването „Референдум“, излъчено от 21.00 часа до 22.00 часа в програмата на БНТ1 на доставчика на медийни услуги Българската национална телевизия.

ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на Волен Николов Сидеров, с ЕГН …, с адрес гр. София, ….

Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на 

За БНТ Александър Андреев, говорител на ЦИК поясни:

„ЦИК прие решение, с което установи нарушения по отношение на г-н Волен Сидеров като председател на партия Атака и представляващ предизборния щаб и кандидат за кмет за извършено нарушение на добрите нрави, честта и засягане на честта и достойнството на други кандидати. Предвиденият от Изборния кодекс в чл. 480 санкция е от 2 500 до 5 000 лева, вече при повторно достига и до 15 000 лева. Вече преценката от тук нататък е на БНТ дали да прекрати по отношение на даден участник или не споразумението“.

СкрийншотБНТ

Comments

comments