Жандармерия влезе в ТЕЦ-а на Ковачки

Снимка: Би Ти Ви
Снимка: Би Ти Ви

Цацаров разпореди на Нено Димов да провери горенето на боклуци

Жандармерия, екоинспектори и общински служители са започнали проверки в четири ТЕЦ-а, свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Проверяват се топлофикациите в Перник и Сливен, както и ТЕЦ-овете Бобов дол и Брикел. Внезапната активност на контролните органи идва след протести срещу замърсяване на въздуха в Перник и разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Засега не са оповестени резултати. В прокуратурата е постъпил сигнал от ДАНС за „застрашаване на екологичната сигурност на страната“.

Всичко е спокойно

„Извършва се проверка по отношение на спазване на законите, свързани с изгарянето на отпадъци и дали това се извършва по регламентирания от закона начин“, заяви вътрешният министър Младен Маринов. МВР има само охранителна функция в тези проверки, казаха още от ведомството. Полицията има нареждане да се намеси, само ако собствениците се опитват да създават пречки пред проверяващите от МОСВ и местните общини. В Перник, където от дни има протести, засега никой не е пречил на проверките, заявиха от местната полиция.

По тъмно

Проверките в пернишката топлофикация са започнали около 2 ч. сутринта, съобщи местното издание Zapernik. Според директора на дружеството Любомир Спасов проверяващите видели, че складираните в бали боклук не се горят и са заключени. Кога балите са прибрани, не е ясно. Преди дни от сдружението „Дишай, Перник“ разпространиха видео, заснето с дрон, от което се вижда, че те са струпани на открито.

Източник: Mediapool

Comments

comments