Ангел Джамбазки: Пендаровски направи добра стъпка

dzambazki-671676-360x202

Добра стъпка на фона на „50 години насъскван яростен антибългаризъм„. Така евродепутатът и заместнки – председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира в студиото на „Сутрешен блок“ на БНТ изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин.

За изказването на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин и се е борил за самостоятелна автономна Македония, Джамбазки каза: „Най-сетне правилен прочит в първата част на цитата на историческите факти. Когато говорим за история, особено на Балканите, има един меродавен източник и това са историческите извори.“

Джамбазки смята, че няма никакво съмнение, че Георги Николов Делчев (Гоце Делчев) се е самоопределял като българин. Относно думите на Пендаровски зам.-председателят на ВМРО допълни още: „Това е голям пробив. След години на фалшификация, след години на фалшифицирана кражба на българската история, безобразни злоупотреби, в момента президентът на братската ни Македония казва, че това е историческият факт – Гоце Делчев е българин.“

Изречението, че Гоце Делчев се е борил за самостоятелна Македония за Джамбазки е „абсолютно невярно“. Документите на македонските организации, в това число на ТМОРО и ВМОРО, ясно показват, че борбата за автономност на Македония е била първа стъпка към последващо съединение, следвайки модела между Княжество България и Източна Румелия.

Оттук нататък евентуалните преговори за членство на Македония в Европейския съюз минават през демонтиране на фалшивата надстройка на македонската държавност. За нас няма съмнение – понятието „македонска нация“ има своя рождена дата – 2 август 1944 година в манастира „Прохор Пчински“. Оттам нататък тя е наложена с националното предателство на част от ръководителите в София след 1944 година„, коментира още Ангел Джамбазки.

Comments

comments