Издаването на новите лични документи с електронна идентификация се отлага за 2020 година

изтеглен файл (1)

Отлага се електронната идентификация за българските документи за самоличност до 2020 година, прие парламентът днес. Депутатите утвърдиха облекчен механизъм за уреждане на пребиваването на чуждестранните военнослужещи от НАТО, цивилния компонент и техните зависими лица, работещи в структури на Алианса на територията на България. Управляващите промениха Закона за българските лични документи, с който се въвежда нов документ – „карта на служител в структурата на НАТО и на зависимо лице“. Към настоящия момент съществува практическа невъзможност за издаване на такъв документ.

Опозицията възрази  срещу отлагането на сроковете, но и срещу факта, че промяната в Закона за българските лични документи става през промени в преходните и заключителни разпоредби на друг закон – за преминаването и пребиваването в страната на съюзнически и чужди въоръжени сили.

Според ГЕРБ срокът не може да се спази заради течащите обществени поръчки.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов поясни, че и сега има закони за електронната идентичност. Според него, с промените в Закона за българските лични документи, който парламентът прие днес, не се отлага въвеждането на електронната идентификация, а на новата система за издаване на българските лични документи.

Заместник-министър Ципов заяви, че в момента паспортите са валидни пет години, но новите ще могат да важат 10 години и хората да изберат дали да си заявят паспорт с 5- или с 10-годишна валидност.

Comments

comments