/СНИМКИ/ Избори и в неправителствения сектор

123456

Предстоят избори и сред организациите от неправителствения сектор. Това са гражданските сдружения с нестопанска цел във всички обществени области.

Днес техни представители от Югозападна България дойдоха в Благоевград, за да получат  конкретна информация за процедурата по сформиране на Националния съвет за развитие на гражданското общество.

Конкретен повод за провеждането ѝе приетият наскоро Правилник за организацията и дейността на Съвет за развитие на гражданското общество и предстоящото формиране на неговия членски състав,  съгласно Постановление 214/02.09.2019 на МС.

Ръководство на съвета ще се състои от 15 човека, като председателят е определен и това е вицепремиерът Томислав Дончев. Останалите 14 човека ще бъдат избрани. За целта ще бъде създадена специална електронна платформа. Очаква се тя да бъде публична в края на тази година или най-късно в началото на новата 2020 година. Чрез нея ще се осъществи регистрацията на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза, самият процес на гласуване и сформирането на съвета за развитие на гражданското общество.

IMG_20191125_111819

„Бойкотът не е добра стратегия“, посочиха Мила Станчева и Георги  Петров от „Форум Гражданско участие“, орагнизацията – инициатор на срещата. Те подчертаха, че всички имаме потребност от работещ съвет, от пълноценен граждански диалог и силно гражданско участие.

На срещата бяха споделени и тревоги, свързани  с липсата на официална информация от страна на институциите кога и как ще започне кампанията за избори на членове на Съвета, за неговата роля, за това какво означава кампанията за създаването му за гражданския сектор и какви са възможностите за участие.

Коментирани бяха критериите за избор, поставени бяха проблеми с представителността и гаранциите, че ще бъде осигурено по-широко разнообразие от организации, влизащи в управлението на съвета за развитие, както и с достъпа до фондовете за финансиране.

Коментирани бяха и важните въпроси за недостатъчната информация в обществото за мисията и дейността на гражданските организации. В тази връзка през новата година предстоят инициативи, които да покажат на хората „от вътре“  как работи една неправителствена организация и да видят конкретните лицата в нея.

IMG_20191125_111803

Comments

comments