Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България: Казусът с журналиста Росен Босев е прецедент и не бива да бъде отминаван

AEJ-BG_4-696x235

Казусът с журналиста Росен Босев е прецедент в последните години и не бива да бъде отминаван“, каза пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Асоциацията излезе с позиция по осъдителна присъда срещу журналиста от в. „Капитал“ Росен Босев, която „Благоевград нюз“ вече пубилкува.Припомняме,че присъдата е постановена след дело, което заведе срещу него Стоян Мавродиев  – бивш шеф на Комисията за финансов надзор и настоящ директор на Банката за развитие. То е по повод публикации на Босев и негови изказвания в медиите и заради уронен престиж. Журналистът беше осъден на глоба от 1000 лв. по наказателното дело.

Радев подчерта в предаването „Преди всички“, че много международни организации са публикували информация за присъдата и това няма да спре:„Присъдата и целият процес са доказателство за злоупотреба – за това как един държавен служител или представители на държавата могат да се саморазправят с журналист. Съдебният състав е мотивирал решението си с практика на Върховния съд от 1972 г. по дело за клевета в писмо до председателя на окръжния комитет на партията. Можете да сметнете колко години назад ни връща подобно решение“.

Асоциацията на европейските журналисти ще поиска от ЕК този случай да бъде коментиран в Механизма за сътрудничество и проверка.

„В моменти, когато се сменя собствеността в България, сме се нагледали на много неприятни ситуации за журналистите, защото нашият труд не е защитен“, коментира Иван Радев и по повод на смяната на собствеността в Нова телевизия.

Днес е денят, в който се отдава почит на загиналите заради работата си журналисти. 

 

Comments

comments