Иван Гешев: Работата на прокуратурата е да решава проблемите на обикновените хора

„Обещах на българските пенсионери да реша проблема с телефонните измами. Ако ние не можем да се справим с този проблем, какво друго да се направи в тази държава.“ Така главният прокурор Иван Гешев коментира поредната специализирана операция срещу телефонни измами, която прокуратурата и полицията провеждат на територията на Разградска област от ранните часове на 29.01.2020 г. Иван Гешев подчерта още, че през 2019 г. е отчетен спад на този вид престъпления с 60%. От октомври до края на 2019 г. е регистрирана само една телефонна измама, докато преди бяха по 10-15 на ден, добави главният прокурор.

 

„Българските граждани искат справедливост и ние им я даваме. А сега някакви хора, за които е ясно какви са, изведнъж стават жертви, как така се страхуват толкова много тези олигарси от криминалния преход? Защо не се страхуват хората, които живеят в мизерия и не могат да си плащат данъците, защото едни други спестяват половин милиард лева? Правим така, че да изправим пред българския съд всички хора, за които има данни за криминални деяния“, каза още Иван Гешев в отговор на журналистически въпроси преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). „Такива действия предприема прокуратурата спрямо всички лица, без значение дали имат потенциал в размер на милиарди като подсъдимия Цветан Василев и като обвиняемия Божков. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за някого, независимо каква позиция заема”, коментира още главният прокурор. „Ще направим всичко възможно, за да си приберем г-н Божков и ще направим така, че да не се страхува. Ако трябва ще му осигурим и психологическа помощ“, заяви още главният прокурор по повод коментари на обвиняемия Васил Божков, че се „страхува“ да се завърне в страната.

 

Главният прокурор Иван Гешев разясни и защо е отклонил искане за среща с президента Румен Радев, както и с бизнесмена Валентин Златев.

 

„Не може главният прокурор да бъде привикван с SMS-си от едно лице, вероятно същия Митко, на когото вероятно президентът Радев, вероятно казва да смачка проверката на Антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Отговорът ми беше ясен“, посочи главният прокурор. „Аз не се срещам с олигарси“, коментира още Иван Гешев. „Обаждане имах и от – мисля, че … кой беше – как се казваше – Златев мисля, че беше. Аз с такива хора не се срещам! Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновени хора. И ме интересуват проблемите на хората! Работата на прокуратурата е да решава проблемите на обикновените хора“, заяви още главният прокурор на Република България.

Comments

comments