Ива Митева обяви, че не иска да е премиер

Снимка:БНТ

Председателят на Народното събрание Ива Митева, която бе избрана за депутат от листата на „Има такъв народ“ не иска да е премиер. Това обяви тя в кулоарите на Народното събрание на в отговор на въпроси на журналисти.

Името на Ива Митева бе посочено като добра възможност за номинация за премиер с третия мандат за съставяне на правителство, който предстои да бъде връчен в петък от президента Румен Радев, от съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов, както и ден по-късно от Мая Манолова от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

„Не съм готова да бъде премиер. Аз смятам, че човек трябва да си тежи на мястото, да е там, където е най-добре подготвен, че не може да усвои и да обикаля всички постове в държавата“, заяви Митева. Преди да бъде председател на Народното събрание (тя бе избрана за този пост и миналия парламент, като отново се кандидатира за депутат от листата на партията на Слави Трифонов.

На въпрос на „Дневник“ дали споменаването на името ѝ от другите две т. нар. партии на протеста може да се възприема като опит „Има такъв народ“ да се върнат към преговорите за третия опит за съставяне на правителство, Митева отговори: „Аз не съм разговаряла с никого от направилите предложението – нито с господин Атанасов, нито с други партии. Това си е изцяло тяхно предложение и Ви моля да не ме спрягате“, каза Митева.

Наскоро Ива Митева обяви, че е разочарована от политиката и обмисля дали да не се оттегли от нея. Преди да се кандидатира за депутат тя работеше в администрацията на Народното събрание. В последните години при управлението на ГЕРБ е директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ в Народното събрание и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии. Наскоро защити и докторска дисертация на тема „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments