ИТН зове за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения спрямо неваксинирани

Депутатите от „Има такъв народ“ настояват да няма дискриминация на неваксинираните срещу коронавирус хора, каквато според тях се налага с влизащите в сила от днес мерки със заповед на здравния министър. В декларация, прочетена от парламентарната трибуна, се казва, че вече 8 месеца няма ефективно разрешаване на кризата.

Декларацията прочете Андрей Чорбанов, който бе директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН и е противник на ваксинирането. Самият той бе в болница след зараза с коронавируса. Преди време той защитаваше тезата, че хората, които са ваксинирани, не трябва да бъдат обект на ограничения.

„Важно е обаче да имаме предвид, че наред със здравния проблем не бива да неглижираме и социалния и икономически ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко конкретни сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях“, се посочва в декларацията.

В нея се казва, че допускането в заведения и други места с масови прояви само на ваксинирани, преболедували или служители и хора с негативен PCR тест противоречи на основни права на гражданите, сред които правото им на труд и до свободен достъп до обществените обекти.

„Като реакция на тази заповед масово работещи са подали своята молба за напускане пред работодателите като резултат от оказания им натиск. Това ще доведе до огромни бъдещи проблеми, които ще са вследствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса не просто на подготвен, а въобще на персонал“, посочват депутатите от „Има такъв народ“.

Смятат, че след няколко затваряния заради пандемията България е на път трайно да загуби част от хората, които изобщо искат да работят в тези сектори.

„Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права“, казват депутатите.

Разчитайте на мъдростта и интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор, призовават те здравните власти.

Comments

comments