ИТН взема от Гешев бюрото по защита

Снимка: БГНЕС

Бюрото по защита да премине от главния прокурор към Министерството на правосъдието като самостоятелен специализиран отдел. Това предлагат група депутати от „Има такъв народ“. Това е третият законопроект в този смисъл, който се внася в 46-ото Народно събрание. Първи бяха „Изправи се БГ! Ние идваме“ и „Демократична България“.

Бюрото е на прякото подчинение на главния прокурор, като само той може да разпорежда участието на служителите му в различни акции. Бюрото охранява прокурори и следователи, застрашените съдии са грижа на Министерството на правосъдието. Самият Гешев се пази от бюрото, след като се отказа от охраната на НСО.

Мотивите и на хората на Слави Трифонов са сходни – дейностите по охрана и предотвратяване на престъпления са характерни на изпълнителната власт, която действа под граждански контрол – парламентарен и съдебен. Затова ако орган на съдебната власт има полицейски функции, отпада възможността той да бъде контролиран. Контролът върху бюрото, който е даден на главния прокурор по закон, всъщност разширява недопустимо неговите конституционни функции, обясняват. Нарушава се и принципът на разделение на властите. Гаранциите срещу произвол са силно ограничени, пише още в мотивите на ИТН.

В мотивите си „Демократична България“ пък цитира и официални данни от прокуратурата, според които защитените от бюрото намаляват, а служителите му се увеличават. През 2020 г. са пазени 20 души. Предишните 2 години броят им е 27. Охраняваните магистрати през м.г. са трима.

По искане на десните Иван Гешев бе задължен от парламента да отчете дейността на бюрото пред парламента. В четвъртък той внесе доклада си, който е разпределен на правната комисия.

ИТН, ИБГНИ и ДБ имат общо 112 гласа в парламента. За да бъде прието прехвърлянето на бюрото от главния прокурор към МП, идеята трябва да получи подкрепата и на БСП. ГЕРБ и ДПС едва ли биха подкрепили подобна реформа.

Контролираното от Гешев бюро е обект и на конституционно дело по искане на президента Румен Радев.

Междувременно се разбра, че в него е подслонен на работа един от полицаите, наказани дисциплинарно от МВР заради упражненото насилие над протестиращи на 10 юли м.г.

 

 

 

 

 

Източник: Сега

Comments

comments