История на успеха: Мерките на Американския университет в България срещу COVID-19

Автори: д-р Славейко Джамбазов, Йоанна Вутова, НТА ООД (www.hta.bg)

Докато в световен мащаб разпространението на COVID-19 настъпваше, в кампуса на Американския университет в България (АУБ) бяха регистрирани само 15 случая през цялата академична година. Вирусът не се предаваше от членове на общността, защото изолираните и епизодични случаи бяха идентифицирани навреме, което не позволи разпространение на вируса, както в общежитията, така и в класните стаи. Това може да звучи като единичен случай, но всъщност АУБ ни учи на важни уроци за справяне с пандемията, както и с потенциални бъдещи заплахи за здравето.

Урок #1: Обществената безопасност на първо място

Като университет с около 1000 студенти от 40 различни държави, професори от 5 континента и оживен кампус, АУБ трябваше да вземе някои трудни решения през март 2020 г. Когато българското правителство обяви за първи път локдауна на 13-ти март, ограничавайки пътуванията и социалните дейности, никой не подозираше какви други рестрикции биха последвали и колко дълго биха продължили.

Това бяха неприятни новини за университета. Същността на АУБ се крие в оживената атмосфера в кампуса, богата на студентски активности и събития. Краят на пролетния семестър е кулминацията на студентския дух, изпълнен с грандиозни масови събития, състезания, гост-лектори и академични конференции. Какво би бил АУБ без запазената си марка студентски дейности и динамичното си ежедневие?

Междувременно, друг, и то по-страшен, въпрос, изплува в съзнанието на екипа: Какво ще се случи с пътуванията и как да се процедира с всички международни студенти? Ръководството на университета избра да премине изцяло към онлайн обучение въпреки рисковете и потенциалните финансови загуби. АУБ взе това решение преди всички останали университети в България поради две основни причини: за да запази здравето на общността и да даде на студентите (особено на чуждестранните) право на избор: да могат да се върнат по домовете си без да прекъсват следването си.

За нас най-важният приоритет беше да защитим здравето на преподавателите, служителите и студентите,“ сподели Робърт Уайт, вр.и.д. зам.-ректор по академичните въпроси на АУБ. „Вторият ни приоритет беше да поддържаме дейността на университета жива.

Президентът на АУБ д-р Дейвид Еванс заедно с албанския посланик помогнаха на 13 студенти от Албания и на един студент от Черна гора да се приберат вкъщи безопасно със специално нает автобус. На студентите, които бяха възпрепятствани да летят до държавите си, беше позволено да останат в кампуса.

През пролетта на 2020 най-голямото ни предизвикателство беше да решим дали лекциите да преминат онлайн,“ каза Уайт. „Като погледнем назад, взехме правилното решение. Но правилното решение не беше очевидно в онзи ден. Поехме огромен риск. Когато избрахме тази посока, все още нямаше никакви регистрирани случаи в България и повечето университети трябваше тепърва да решат дали да минат към онлайн метода на преподаване. Голяма част от нашите преподаватели никога преди това не бяха водили лекции онлайн. Можехме да преместим часовете в Zoom и след няколко седмици да осъзнаем, че сме прекалили с реакциите си.“

Урок #2: Адаптирайте се бързо

Университетът бързо организира нововъведенията по онлайн и хибридно обучение, като закупи оборудване и обучи студентите и преподавателите.

Подготвяйки се за есента на 2020, през лятото бяхме изправени пред три основни предизвикателства,“ сподели Уайт. „Първото беше да решим дали да останем изцяло онлайн или да доведем студентите обратно в общежитията. До този момент вече имахме добра представа как се разпространява вируса. Затова в началото на лятото преценихме, че можем да развием политика за минимизиране на риска от разпространението на COVID-19в кампуса. По-голямото предизвикателство беше логистичното изпълнение на плана за хибриден семестър. Наложи се да снабдим всички класни стаи с камери и микрофони. Нямахме достатъчно наличност на този тип оборудване, тъй като компании и университети по целия свят също правеха масови поръчки. В началото ни казаха, че оборудването няма да пристигне по-рано от шестата седмица след започването на семестъра. Свързах се с офиса на Logitech и те щедро се съгласиха да използват логистичния си екип да намерят устройства от различни райони на Европа. Накрая, успяхме да получим новото оборудване, да го инсталираме и бяхме готови за работа една седмица преди първия хибриден клас. Поканих гост-лектори и организирах семинари за нашите преподаватели за различните техники и начини за водене на успешни хибридни лекции.“

Урок #3: Ключът е в обществената солидарност

Успехът на АУБ в преодоляването на трудностите от световната пандемия нямаше да е възможен без общите усилия на цялата академична общност – администрация, служители, преподаватели, студенти, възпитаници и членове на борда.

Целият академичен състав работеше без почивка, за да се подготви за новия модел на преподаване и да осигури безопасността в университета. Студентите стриктно спазваха мерките за безопасност, осъзнавайки напълно отговорността към по-уязвимите членове на общността. Служителите, отговорни за почистването, столовата и охраната продължиха работата си всеотдайно, въпреки че много от тях попадаха във високорисковите групи. Ръководството на университета не освободи нито един служител въпреки видимия спад на работата и финансовите загуби. Асоциацията на възпитаниците на АУБ, заедно с администрацията, бързо организираха Фонд за подпомагане на студенти и Фонд за извънредни ситуации в помощ на всички, чиито планове за лятна работа в САЩ не се осъществиха и не успяха да заминат.

Здравният център на АУБ изигра ключова роля в осигуряването на безопасност за общността, благодарение на неговия директор д-р Венцислав Даскалов, който организира безпрепятствен процес на тестване. Когато имаше лимитиран брой ваксини, администрацията на здравния център избра да даде приоритет на рисковите групи.

Урок #4: Комуникация, комуникация и пак комуникация

Може би най-големият бизнес урок, който научихме от пандемията, е че добрата комуникация не бива да се подценява. Ръководството на университета разбра важността от постоянното и прозрачно информиране за ситуацията с COVID-19 в кампуса и в страната. Маркетинговият екип на АУБ създаваше статии и видео материали, които да информират студентите за заплахите от вируса и да ги подтикнат да спазват мерките за безопасност.

Когато стана ясно, че няма да може да реализира традиционната церемония по завършването през пролетта на 2020, университетът засне и излъчи онлайн видео, на което възпитаници, преподаватели, членове на борда и американският посланик в България пожелаха успех на завършващите.

Урок #5: Доверете се на науката

Доверието към науката се оказа от изключителна важност при взимането на правилните решения. „Използвахме научно обоснован подход,“ казва Уайт. „Разбрахме, че коронавирусът има специфична природа и учените успяха да идентифицират как точно се разпространява. Веднъж щом се достигна до тези открития, беше лесно да се определят действията, които да ни предпазят от COVID-19. Наред с другите неща, инсталирахме пречистватели за въздух във всички аудитории, когато стана ясно, че въздушно-капковият път е основен за заразяване с вируса. Всяка седмица ръководството на университета се събираше онлайн, за да се обсъжда най-подходящите мерки. Взимахме решенията с консенсус,“ допълва заместник ректора. „Обсъждахме задълбочено плановете си преди да вземем финалното решение по даден въпрос.

С началото на антиваксинационните кампании в България и по света, университетът предприе действия, за да помогне на общността да направи информиран избор. Д-р Даскалов даде интервю относно ваксините, а президентът и зам.-ректорът на АУБ бяха първите, които се ваксинираха за пример на всички.

Посланието на Робърт Уайт към студентите, които се завръщат в общежитията следващия семестър е кратко: „Ваксинирайте се. Можем да имаме един нормален семестър, само ако повечето студенти се ваксинират.“

И тъй като по-голямата част от университетската общност е готова да получи ваксината, изглежда, че животът в АУБ ще се върне към нормалното през есента на 2021. Но по-важното е, че духът на университета, вече доказано, не е ограничен само до физическото място на кампуса в Благоевград. Както каза Ораз Керейбаев, говорителят на студентската общност по време на хибридната церемония по завършването през май 2021: „Сега осъзнаваме какво прави АУБ „нашето място“, дори когато не можем да бъдем тук в действителност.

За автора:
Д-р Славейко Джамбазов има международен опит като консултант по здравна политика, оценка на здравните технологии, фармакоикономически анализи, анализ и дизайн на данни от реалния живот (real-world data), измерване на качество на живот. Притежава докторска степен по ОЗТ, Executive MBA от АУБ, магистърска степен по социална медицина и здравен мениджмънт. Д-р Джамбазов е специализирал и в Harvard Business School, Cleveland Clinic. Преподава ОЗТ и мениджмънт на здравеопазването и е съавтор на книги по следните теми: ОЗТ, здравна икономика, клинични изпитвания, епидемиология, иновативни терапии. Д-р Джамбазов е основател и директор на HTA Ltd. За последните 6 години, HTA Ltd. е изготвила над 600 анализа за повече от 70 мултинационални компании. От 2017 година д-р Джамбазов работи активно по инвестиционни проекти в Африка, Централна и Югоизточна Азия

 

Comments

comments