Испания започва ваксинацията на деца от 5 до 11 години

От днес Испания започва ваксинацията срещу Covid 19 на деца между 5 и 11 години. Първите ваксини, доставени от ЕС пристигнаха в понеделник в страната и вече са разпределени между автономните региони.

Всеки от автономните региони решава сам къде да бъде извършена ваксинацията на деца. Повечето вече са избрали това да става в поликлиниките и масовите центрове за ваксинация, като само в пет от тях ще се извършва в училищата. Кастилия-Ла Манча вече е изпратила около 2 милиона SMS на родителите на децата, за да ги уведоми, че ваксините са в наличност.

Призив за ваксинация отправиха и от Асоциацията на педиатрите, като обясниха, че децата не са предпазени от тежко протичане на болестта ако не са ваксинирани. Те припомниха, че в момента в страната кумулативната честота на заразяване е най-висока във възрастта 5-11 години и че „нулев риск не съществува“.

От началото на пандемията в Испания са починали 17 деца под 10-годишна възраст, а в интензивни отделения са приети повече от 180 деца. Затова целта на правителството на Педро Санчес е да убеди родителите на над 3,3 милиона деца между 5 и 11 години да ги ваксинират.

 

 

 

 

Източник: БНР

Comments

comments