Искри между ДПС и Радев заради гражданството на Петков

Карадайъ и Радев обсъдиха и казуса с гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

„Не мисля, че е удачно точно вие да повдигате темата за гражданството. Да си гражданин на България не значи само да имаш български паспорт. Аз веднага направих среща с г-н Петков и говорих с него по темата. Той категорично ми заяви, че има една родина майка – България. Вие ще ми кажете ли коя е Вашата родина майка, г-н Карадайъ?”, обърна се Радев към лидера на ДПС.

„Моята родина е България. Мисля, че всички тези 51 години, които имам, са абсолютно и категорично доказателство на това“, отвърна Карадайъ.

„Не мога да остана безучастен, когато българският президент пита коя е родината майка на председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Същия въпрос можем да зададем на бесарабските българи. В Конституцията чувства няма. Там пише, че човек с двойно гражданство не може да бъде избиран за министър”, добави Йордан Цонев.

„Страната е изправена пред множество кризи – здравна, социална и икономическа. Днес е факт и политическата криза. Очертават се и допълнителни кризи, които да се предизвикват от поведението на различни фактори в политическите процеси в страната. На изборите българските граждани заявиха желание за промяна и ние казахме, че страната има нужда от стабилност. След предишните избори ние заявихме безусловна подкрепа за новите партии, за да има кабинет. След новите избори тези позиции се промениха. Днешната заявка е, че безусловна и непотърсена подкрепа няма да има от наша страна”. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на консултацията на партията при президента Румен Радев.

„Категоричното условие, от което не бихме отстъпили, е възстановяването на демокрацията в нашата стрнаа и нормалността в политиката”, добави Карадайъ.

„За всички е ясно, че страната ни е изправена пред комбинация от кризи. Те искат държавническо поведение, диалог и компромис. Това са ценности, които не са чужди за вашата партия“, каза Радев.

Според президента финансовите мерки за справянето с кризата минават през актуализация на бюджета.

Comments

comments