Искра Михайлова стана заместник – председател на либералите в Европарламента, не изключва спиране на еврофондове заради къщите за гости

искра-михайлова-226

Евродепутатът Искра Михайлова бе избрана за един от заместник-ръководителите на либералната група в Европарламента „Обнови Европа“, съобщи БНР. За председател очаквано беше избран бившият еврокомисар по земеделието и експремиер на Румъния Дачиан Чолош. За първи път председателят и заместник-председателят на европейските либерали са от страни от Източна Европа.

На въпрос дали скандалите около къщите за гости могат да доведат до спиране на еврофондовете за България, Михайлова, която беше председател на Комисията по регионално развитие в предишния мандат на Европарламента, отговори:

„Ако българските органи и институциите, които отговарят, реагират по адекватен начин, наложат санкции, докажат, че те владеят ситуацията и могат да осъществяват контрол, няма да има спиране на фондове. Ако обаче те не могат да докажат това, това е възможен сценарий“.

Лидерът на досегашната либерална група АЛДЕ Ги Верхофстат се надява да бъде избран за председател на Европейския парламент. Гласуването за това е през първата седмица на юли, когато новоизбраните членове на ЕП се събират за първата си пленарна сесия.

Очаквано на поста си беше преизбран досегашният лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП- Манфред Вебер.

Групата на социалистите и демократите избра за свой водач испанката Ираче Гарсия.

Припомняме, че след отказа на първите двама в листата на ДПС за евроизборите тази година – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да бъдат евордепутати, за Брюксел заминават третият, четвъртият и петият в нея – Илхан Кючюк , Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

Comments

comments