Иран обяви Пентагона за терористична организация

Map.

„Всяка помощ за тези сили – военна, разузнавателна, финансова, техническа, служебна или логистична – ще се счита за сътрудничество в терористичен акт“, постанови иранският парламент.  Иранският парламент призна военното министерство на САЩ – Пентагона за терористична организация,  съобщи epicenter.bg, като цитира ТАСС.

Парламентът прие законопроект, с който определя като терористи всички служители на Пентагона и свързаните с него учреждения и организации, а също и ръководители, свързани с убийството на Касем Сюлеймани.

„Всяка помощ за тези сили – военна, разузнавателна, финансова, техническа, служебна или логистична – ще се счита за сътрудничество в терористичен акт“, постанови парламентът, който гласува и за укрепване с 200 млн. евро от хазната за силите на революционния гвардейски корпус „Ал Кудс“, оглавяван от Сулеймани.

Законопроектът е изменена версия на закон, приет през април 2019 година, който обяви САЩ за „държавен спонсор на тероризма“, а силите му в региона – за „терористични групи“.

Върховният съвет за национална сигурност на Иран заяви, че до този ход се е стигнало, след като САЩ определиха Иранската революционна гвардия за „терористична организация“.

Вчера в Техеран ирански депутати скандираха „Смърт за Америка“ в продължение на няколко минути по време на заседание на парламента. „Тръмп, това е гласът на иранската нация, слушай“, настоя председателя на парламента Али Лариджани.

Иранският парламент е увеличил и бюджета на Гвардейците на Ислямската революция до 20 март (краят на персийската година), съобщи председателят на парламента Али Лариджани, цитиран от агенция ИРНА.

По думите на Лариджани върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей е наредил бюджетът на корпуса да бъде увеличен с равностойността на 225 млн долара, предаде ДПА.

Увеличението е свързано с осъществяването на плана за „сурово отмъщение“ срещу САЩ за убийството на генерал Касем Сулеймани, заяви председателят на парламента.

Comments

comments