Иран изстреля ракети по американски бази в Ирак

FF1A960F-214B-43F3-A461-116C93AD289C

Най-малко 80 души са загинали при нападението

Най-малко 80 души са загинали при ракетното нападение, което Иран извърши срещу военни бази в Ирак. Това твърдят ирански медии. Десетки ракети бяха използвани, за да бъде разрушена база, използвана от Международната коалиция, водена от Съединените щати.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че се прави оценка на щетите. „Всичко е наред“, написа той в Twitter и добави, че ще направи изявление на сутринта.

Техеран обяви, че е предприел пропорционални мерки за самоотбрана след убийството на генерал Касем Солеймани.

За първи път Иран поема отговорност за нападение, като държавната телевизия съобщи, че именно Техеран е изстрелял ракетите по базата.

Американските инсталации в Ирак през последните месеци бяха атакувани с ракети около 15 пъти, но никога досега Иран не е поемал отговорност за тези нападения.

Атаката дойде, след като протехеранските фракции в Ирак си обещаха да обединят сили, за да „отговорят“ на смъртоносния американски удар миналата седмица край летището в Багдад. При атаката беше убит иранският генерал Касем Солеймани, определян за „кръстник“ на мрежата на Техеран в региона, и върховният командир Абу Махди ал Мухандис, заместник-ръководителят на иракската военна мрежа Хашид ал Шааби. 

Борсите реагираха веднага с поскъпване на петрола. В азиатската търговия тази сутрин цените се повишиха с около 3,5 на сто.

Няма данни за пострадали български граждани в Ирак.

Източник:nova.bg

Comments

comments