Инвестиция за над 5,5 млн. лв. край Пловдив за производството на самолетни части

pixabay.com
pixabay.com

България се превръща в атрактивна инвестиционна дестинация не само за производство на автомобилни части, но и в друг високотехнологичен сектор, какъвто е самолетостроенето. Това обяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който връчи сертификат за инвеститор клас А на „Латекоер България“ ЕООД за инвестиционния проект „Сглобяване на метални компоненти за носова част на самолет AIRBUS A350“, съобщиха от министерството.

Инвестицията по сертифицирания проект е на стойност 5, 574 млн. лв., за разширяване на производството на завода на френската компания в икономическата зона в Радиново. С осъществяването му ще бъдат разкрити нови 35 работни места, към работещите вече близо 200 в производството.

Целта на инвестиционния проект е стартиране на сглобяване на метални компоненти за носова част на самолет Airbus A350. Компонентите са нов тип продукт за дружеството, който не е произвеждан досега.

Икономическият заместник-министър изтъкна, че страната ни е с най-висок кредитен рейтинг на Балканите, финансова и макроикономическа стабилност, квалифицирани кадри, а това е предпоставка да дойдат все повече инвеститори в сектора.

Зам.-министър Борисов е посетил и фабриката на „Шнайдер“ в село Радиново, край Пловдив, която получава официално статут на Smart Factory, на вътрешно ниво в рамките на групата „Шнайдер Електрик“. Този статут дава признание на завода като демонстрационна фабрика-модел, заради внедрените високи технологии.

По време на посещението е било подписано Споразумение за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции и фабриката на „Шнайдер Електрик България“ ЕООД като демонстрационна фабрика относно Smart Factory технологиите в България. Вашият пример днес помага за изграждането на международния облик на България като отлична страна за инвестиции във високотехнологични производства, подчерта Лъчезар Борисов.

По думите му все повече компании в страната инвестират във високи технологии и роботизация, което повишава добавената стойност на продукцията. „България се изкачва с 11 места в класацията за дигитализация на бизнеса през тази година“, допълни той.

 

 

Източник: dariknews.bg

Comments

comments