Инфекциозното отделение в Благоевград наполовина пълно със заразени с Ковид-19

Лек ръст на новозаразените с коронавирус се забелязва в Пиринско. Засега случаите са единични, към вчерашна дата броят им беше 7, но тенденцията е към постепенно покачване, категорични са медиците.

„От два месеца нямах пациенти, заразени с Ковид-19, но през тази седмица вече са двама. Те са млади хора, жената е от Благоевград, а мъжът от Кочериново. При нея преди месец и половина са били с коронаинфекция членове на семейството, но тя не е била заразена. Едва сега след направено изследване с PCR тест се установи, че резултатът й е положителен. Симптомите и при двамата са като за „Делта” варианта – хрема, кашлица, без загуба на обоняние”, заяви за „Струма“ общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

Тя добави, че има засилен интерес към ваксините. „Ежедневно имунизирам пациенти по график. Предпочитани са РНК ваксините. Дано разумът надделее и повече хора да се имунизират, за да са защитени при задаващата се вълна през есента”, каза д-р Каракостова.

Постепенно покачване на хоспитализираните с Ковид-19 се забелязва в лечебните заведения. „Половината от леглата в инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград са заети, към момента се лекуват 10 болни. Като се напълни, ще започне прием във вътрешно, но засега ситуацията е относително спокойна”, каза завеждащият отделението д-р Румен Кондев.

Само 1 пациент с Ковид-19 е настанен за лечение в инфекциозното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. „Намаляха и болните в детско отделение. Имунизационният процес е слаб, направо е зле, което никак не е добре, с оглед прогнозите за нова коронавирусна вълна през есента“, заяви зам. управителят на болницата д-р Ангел Тонгов.

Иначе лечебните заведения в Пиринско са добре обезпечени с леглова база при нов епидемичен взрив. Благоевградска област е сред петте в страната по брой трансформирани болнични легла извън инфекциозните. 1247 са общо леглата в 5-те многопрофилни болници за активно лечение в Благоевград, Гоце Делчев, Разлог и Югозападната в Сандански и Петрич, а 153 в двете специализирани болници – онкологичната и белодробната в областния център. 90 са инфекциозните легла в областта, като най-много от тях – 34, са в гоцеделчевската болница, 22 в благоевградската, 16 в Югозападната, 7 в разложката. 503 легла са били трансформирани за лечение на ковидната инфекция при предишния пик, става ясно от националния план за справяне с пандемията от Ковид-19. Най-много са леглата за интензивно лечение в реанимацията на МБАЛ – Благоевград – 20, в частната болница ПУЛС – 12, в МБАЛ – Гоце Делчев – 7, в Югозападната болница – 14, и 4 в МБАЛ – Разлог.

Болниците разполагат със 7 лекари инфекционисти, 43-ма реаниматори и 37 терапевти по вътрешни болести.  На директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов е възложено създаването на организацията на здравните дейности, свързани с Covid-19, тяхната координация и контрол. Проследявайки и анализирайки заетостта на легловия фонд на територията на областта при всички нива на заболяемост, в случай на необходимост от осигуряване на допълнителни легла за лечение на болни с коронавирусна инфекция, РЗИ създават организация и координират своевременно дейностите за осигуряване на болнични легла за лечение на пациенти със или без коронавирусна  инфекция в зависимост от конкретната необходимост, съобразно тежестта на заболяването и необходимостта от остро лечение на случаите и при отчитане на спецификата на съответните лечебни заведения и потребностите на съответните области. Лечението на болните с Covid-19 се осъществява на място в лечебни заведения за болнична помощ на територията на областта в рамките на съществуващите структури по инфекциозни болести, както и в структури за интензивно лечение с осигурена възможност за изолация на болните. Във всички лечебни заведения се установяват ефективни мерки за скрининг на лица със съмнение на Covid-19 чрез използваните в лечебните заведения протоколи, анамнеза с епидемиологична насоченост за възможен контакт със заразен, епидемиологична анкета и евентуално извършване на тест, а в случаите на доказана коронавирусна инфекция – триаж на пациенти с клинични прояви и определяне на потребностите от лечение.

Хоспитализацията на болните с неусложнени форми се осъществява в най-близкото лечебно заведение за болнична помощ, разполагащо със структура по инфекциозни болести. В случай че състоянието на болния налага интензивно лечение, което не може да бъде осигурено в структурата по инфекциозни болести, лечението се провежда в най-близката структура за интензивно лечение, при осигурена изолация на болния и обслужващия персонал, и спазване на всички противоепидемични мерки. Пациенти с Covid-19, които в хода на провежданото лечение са получили усложнения, налагащи интензивно лечение, се превеждат от структури по инфекциозни болести към структури за интензивно лечение.

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments