Инфекциозно и вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград остават Ковид, в останалите се връщат към нормалния ритъм след изписване на последните пациенти

Инфекциозно и вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград остават основните отделения, в които ще се лекуват болните с усложнения от коронавирус. В останалите отделения, които бяха превърнати по необходимост в ковидни, приемът на нови пациенти с коронавирус се преустановява, като те ще се върнат към предишната си основна дейност.

В отделенията, в които все още има хоспитализирани пациенти с Ковид-19, ще се изчака с ретрансформацията, докато бъдат излекувани и изписани. Така например в хирургично отделение има 12 болни и се очертава да работи като ковидно до края на януари, заяви началникът на отделението д-р Димитър Димитров, който в началото на месеца се върна на работа след болничен заради опасния коронавирус. 12 са болните в инфекциозно отделение, колкото бяха в началото на пандемията, и двойно по-малко в сравнение с пика на втората вълна.

„По-строгите ограничителни мерки дадоха резултат,  значително намаляха болните, а оттам и натискът върху медиците, които бяхме накрая на силите си. Дано да се уталожи този вирус, макар че никой не може да даде прогноза занапред какво ще се случи“, каза шефката на инфекциозно отделение д-р Елена Лазарова. Тя също не е могла да се опази от вируса и го е изкарала през месец декември, поради което ще изчака с ваксинирането срещу Ковид-19.

13 са пациентите с коронавирус във вътрешно отделение, което е тройно по-малко в сравнение с нивата през ноември, заяви шефът на отделението д-р Румен Кондев. По думите му, очакванията са от другата седмица отделенията, с изключение на двете основни за Ковид, да са чисти откъм болни с коронавирус и да се върнат към нормалния ритъм при запазена готовност да подновят приема при евентуална нова вълна.

Рязко намаляха и случаите на новозаразени с коронаинфекцията, стигна се в ден без нито един случай в Благоевградска област. През последните два дни броят на новорегистрираните в Пиринско е 48 и 47, като прави впечатление, че сумарно повечето от тях са от района на Гоце Делчев.

 

 

 

Източник: struma.bg (БЕТИНА АПОСТОЛОВА)

 

 

 

 

 

Comments

comments