„Има такъв народ“ внесе проект, позволяващ чуждо гражданство на депутати и министри

Снимка: Дневник

61 депутати от „Има такъв народ“ са внесли в Народното събрание промяна в Конституцията, според която отпада забраната за чуждо гражданство за кандидатите за народни представители. Те предлагат от чл. 65, ал. 1 от основния закон да бъде заличен изразът „няма чуждо гражданство“ и текстът да гласи следното: „За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който е навършил 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода“.

В мотивите депутатите от ИТН посочват, че изискването кандидатите за депутати да са само български граждани е било въведено в Конституцията без дебат при второто гласуване на проекта през 1991 г. и няма ясни мотиви защо се прави и защитата на кои интереси го налага.

 

„В повечето държави-членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание притежаване на друго гражданство“, изтъкват депутатите от ИТН. Те заключават, че обществото има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции.

 

Предложението е любопитно, тъй като именно от „Има такъв народ“ тръгна питането за двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков, след като на 12 август депутатът Димитър Гърдев внесе въпрос към външния министър по темата в рамките на парламентарния контрол. По-късно Конституционния съд образува дело по искането на 55 депутати от ГЕРБ да обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство, като аргументът, с който народните представители от бившата управляваща партия атакуваха кабинета, е, че Петков има и канадско гражданство. Според Конституцията кандидатите за министри трябва да отговарят на изискванията за депутати.

 

Според чл. 154 от Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от депутатите. Предложението се разглежда от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments