Има правила за заплатите на сестрите и те трябва да се спазват, смята здравният министър

ананиев

Има справедливи правила за заплащането на лекарите, сестрите и санитарите и те трябва да се спазват. С тяхното изработване моят ангажимент като министър приключва, конкретните заплати зависят от работодателите на ангажираните в здравната система. Така може да се обобщи коментарът от днес на здравния министър Кирил Ананиев по повод протестът на медицинските сестри.

 

„Премиерът и здравният министър не увеличават заплатите. Ние определяме правилата, по които най-справедливо да се разпределят парите. Методиката се прие от съсловните организации, ръководствата на болници и синдикатите“, аргументира се министърът.

 

Той поясни, че всяка болница сама избира какъв да е подходът са формиране на възнаграждението. „Повечето залагат на ниски заплати, като чрез допълнителното материално стимулиране се формира по-висок доход“, посочи Ананиев. Той поясни, че при това положение сестрите в болниците, които имат работа и са търсени, получават брутен доход между 1100 – 1500.

 

Според Кирил Ананиев няма как да се приеме минималната заплата на сестрите да е в размер на две минимални работни заплати. „При това положение стартовото възнаграждения ще надхвърли това на лекарите с една специалност в областните болници, което през юли е било 990 лева“, допълни той.

 

По повод въпросът на премиера какво е станало с отпуснатите 86 милиона допълнително за здраве и защо те не са стигнали до сестрите Ананиев уточни: „Правителството даде 36 млн. лв., които се дадоха на спешната помощ, белодробните и педиатричните болници и болниците в труднодостъпни райони. Отделно с 50 млн. лв. от НЗОК се увеличиха цените по всички клинични пътеки. Такова извънредно финансиране на сектора досега не е не е имало.

 

Здравният министър отново повтори, че директорите на здравните заведения са тези, от които зависи заплатите на работещите в системата да са по-високи.

 

По повод критиките на Българския лекарски съюз срещу планираните промени в здравната система, които предвиждат премахване монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) като единствен платец на медицинските услуги от основния пакет и навлизане на частни здравни фондове, Ананиев каза, че е изненадан.

 

„Тази тяхна позиция е от юли. Водим разговори постоянно. Ясно е, че моделът не е окончателен. При това положение чрез позицията може би решават вътрешносъсловни проблеми в организацията. Дано да не са и други техните мотиви предвид периода“, допълни той. Попитан дали има предвид предстоящите избори, Ананиев каза, че точно това визира.

 

В интервюто здравният министър посочи, че с промяна в наредба държавата ще финансира и трансплантации в страни извън ЕС. За момента това било единственото, което може да се направи, за да се даде шанс за живот на нуждаещите се от нов бял дроб./dnevnik.bg

 

 

Comments

comments