Илко Стоянов напуска ОбС-Благоевград: Общинският съвет е откъснат от естествената си среда – жителите на община Благоевград

Илко

 Прецедент в историята на ОбС-Благоевград. Общинският съветник Илко Стоянов  се оттегля от участието си в управлението на Благоевград. Мотивът е отказът на колегите му,  да чуят гласа на хората. Провалените референдум и Общо събрание като компоненти на пряката демокрация, предизвикаха отказът му да участва във вземането на каквито и да било решения от тук насетне.

Това стана ясно днес, в официално писмо изпратено до медиите. Стоянов освобождава мястото си, заради лични убеждения и принципи. През последните два мандата на ОбС, той много пъти е изразявал несъгласие с предложенията и решенията на този орган, но отхвърлянето на възможността, хората да участват във вземането на решения, се оказа преломен момент за него.

Ето какво написа Илко Стоянов, с което съобщи за взетото решение:

“ Днес подадох заявление за прекратяване на правомощията ми като общински съветник от Общински съвет – Благоевград. Бих искал изрично да Ви поясня, че това не е „оставка“, а прекратяване на участието ми в един компрометиран според мен орган на местно самоуправление, след отказа на общински съвет Благоевград да допусне каквато и да е форма на пряко управление на гражданите, било то референдум или общо събрание на населението.

Също така искам изрично да отбележа, че в конкретния случай не се касае до това какво е моето лично мнение и дали съм за запазване на „разкопките“ на място или продължаване на изграждането на магистралата по същото трасе. Не това е важното в случая, а принципното отношение на т.нар. „политически елит” към обикновените жители в община Благоевград. Важното е, че този общински съвет на средата на своя мандат показа,  че е откъснат от естествената си среда – жителите на община Благоевград. За пръв път от много години в Благоевград се появи обществена енергия, която можеше да бъде използвана не само за конкретния повод – запазването на предполагаемия античен град Скаптопара, а преди всичко като основа за създаването на диалог между местната власт и гражданското общество. Такъв диалог би довел до решаването и на редица други проблеми.

След като общинските съветници прецениха, че са „политическия елит”, който не се нуждае от помощта на обикновения избирател, а моето мнение беше точно обратното, публично заявих, че общинският съвет е изчерпан и безполезен орган. Да бъда общински съветник никога не е било самоцел за мен. Точно обратното, на абсолютно принципна основа, винаги съм защитавал обществения интерес и съм отстоявал собственото си мнение. Не твърдя, че това мнение всеки път е било правилно, но твърдя, че винаги е било МОЕТО, а не на някой друг, пуснато по вертикалата или договорено в задкулисие. Считам че в рамките на една последователна и честна политика към избирателите, думите следва да се подкрепят и от конкретни действия, поради което прекратявам участието си в управлението на община Благоевград. Това няма да промени добронамереното ми отношение или критичността ми към местната власт, но вече ще го правя като обикновен гражданин на общината.
И символично, и политически отправих послание за това, че гласът на хората не е достатъчно ценен. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на общински съветник, защото този орган загуби правомощията си отдавна и пренебрегна всички форми на пряка демокрация.
Държа да отбележа още нещо, днес напускам управлението на града, но не и политиката, защото тя е единственият начин да работиш за хората и промяната. Въпросът бе в една кауза, която беше дефинирана. Надявам се, че моето оттегляне да послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока.
Накрая бих искал да кажа, че Благоевград не е този красив и пълен със живот град, какъвто го помним отпреди години. И макар, че от местната власт се вършат много неща за красотата му, все по-осезаемо, от ден на ден се усеща липсата на съдържание, липсата на енергия в него. Промяната, няма да дойде отвън или отвисоко, тя може и е в задължение на всички благоевградчани. Искрено се надявам, когато му дойде времето, те да направят своя избор по такъв начин, че да зададат преди всичко нова посока и нова енергия за Благоевград.“, пише в изявлението си Илко Стоянов.

Редакционен коментар:

С оставката си Илко Стоянов освети, че представителите на  всички партии в ОбС са на централно командване. Решението му освети каква е цената на това съветниците  да бъдат изобщо на политическата сцена в Благоевград. И поставя въпроса за морала на представителите на опозицията, с каквато претенция те влязоха във властта и продължават да претендират за нея.

И не на последно място, както преди време се писа, по повод оставката на Христо Иванов като правосъден министър,  тази стъпка смъкна смокиновия лист от срамните части на ОбС. Илко Стоянов разобличи зависимостите и отказа да бъде част от тях.

Загуби само Благоевград, загубиха и хората, защото  един достоен човек излиза от властта, а ни бе необходим. Остава да се надяваме, че тази стъпка няма да е кардинално излизане от политическия живот, а началото на нещо различно, на промяната, за която всички копнеем.

20180514133346-page-001

Comments

comments