Икономическа полиция ще проверява кой е източил водата в Перник

БГНЕС
БГНЕС

Междувременно се появиха съмнения, че четирима души от Перник са се заразили с ешерихия коли от водата в града.

Икономическа полиция ще разследва къде е отишла водата на Перник и кой е виновен за обстоятелствата, наложил ивъвеждането на режим в града. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети изненадващо района в четвъртък сутрин. Придружиха го министърът на икономиката Емил Караниколов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

На мястото дойде и областният управител на Перник Емил Костадинов. Според него проблемът е основно в остарялата водоснабдителна инфраструктура, която не е подменяна от 1954 г.

По думите на Караниколов, благодарение на фирмата, която работи на място, вече има измервателна апаратура. „Проблемът с инфраструктурата е трагичен“, смята министърът. Екипи от ВиК-Враца и ВиК-Стара Загора работят по отстраняването на проблемите.

На място стана ясно, че се обследва мрежата по Клон 2, става въпрос за участък от около 800 метра, в които се губят 80 литра вода в секунда. В него няма доказани консуматори, затова се търсят предполагаеми аварии. Само за месец,  заради амортизираното водоснабдяване и режима, са станали със 150 аварии повече от обичайното.

„На практика правим нова водопроводна система в движение“, заяви премиерът.

Междувременно се появиха съмнения, че четирима души от Перник са се заразили с ешерихия коли от водата в града. /nova.bg

Comments

comments