Игнажден е! Не взимайте нищо назаем, за да имате късмет

Ignazhden

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец. В народните представи денят е известен като Игнажден и се свързва с предстоящите празници.

Според църквата от този ден започват родилните мъки на Богородица. Ето защо младите и нераждали жени не бива да работят днес, за да родят по-лесно в бъдеще. Който излезе от къщата на празника в никакъв случай не трябва да се прибира с празни ръце.

От дома не се изнася нищо, за да не изчезне берекетът. Хората не трябва да искат и да дават нищо на заем. Най-характерен за Игнажден обаче е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата ви днес, зависи каква ще бъде следващата година. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.Народните обичаи гласят, че от Игнажден започват Коледните празници и Новата година.

В по-старите времена, когато народните традиции се тачеха повече, сполазникът поздравявал домакините с новата година. Преди да влезе в къщата, взимал от дръвника някоя пръчка. С нея разбърквал огнището и пожелавал: „Колко искрици, толкова яренца (или агънца, теленца, кончета). В много села сполазникът най-напред сяда върху донесените от него пръчки или слама, за да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро годежници, т.е. момци за момите. 

 Според българските традиции на сполазника се дава сито с пшеница и с него той поръсва из къщата, като благославя: „Да се роди, дето рало ходи; дето ходи и не ходи!“. По селата се смята, че добра поличба на този ден носят и някои домашни животни. Народът посреща такива сполазници с хляб. На този ден се месят колаци (гевречета). От замесеното тесто откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст – да бяга всяко зло. 

В Ловешко мома, която иска да разбере за кого ще се омъжи, отива на дръвника, сяда на него и се посипва с ечемик, като нарича: „Който ми е на късмет, да дойде нощес, да се женим заедно!“. После става и взема в едната си ръка трески, а в другата ечемик и влиза в къщата. Треските оставя край огнището, а ечемика поставя под възглавницата си. Който сънува през нощта, за него ще се омъжи. Жени, които не са родили, на този ден спазват забраната да не работят, за да е по-леко раждането им. Поверието обаче гласи, че на този ден не бива да зачеват. 

Днес ще черпят Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Пламен, Пламена.

Comments

comments