И началникът на ГДБОП бе освободен от длъжност

Снимка: БГНЕС

Началникът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) – главен комисар Любомир Янев, е бил отстранен от поста тази сутрин и преназначен.

Това съобщи самият Янев пред „Нова тв“: „Преназначен съм в ново звено, сформирано от експерти лично към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Той и екипът ме извикаха и ми го съобщиха“.

Той каза също така, че началник на ГДБОП ще стане Калин Стоянов, който в момента е шеф на дирекция за агентите под прикритие.

Любомир Янев стана началник на ГДБОП преди година със заповед на тогавашния вътрешен министър Младен Маринов. Назначението му стана факт след безпрецедентната акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ и Специализираната прокуратура, при която бяха арестувани шефът на отдел „Наркотици“ Цветан Панков и началникът на сектор Кирил Ванков. Ден по-късно премиерът Бойко Борисов поиска оставките на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов и на зам.главния секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Това е поредна рокада в системата на МВР. Миналата седмица служебният вътрешен министър Бойко Рашков подписа заповед за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия директор на „Вътрешна сигурност“ в МВР старши комисар Стефчо Банков.

Разследването срещу Банков, който след като бе отстранен от поста във „Вътрешна сигурност“ бе преназначен като директор в „Звено за подпомагане на министър по чл. 33, т. 1 от ЗМВР“, е за допуснато тежко нарушение на служебната дисциплина – изявления, уронващи престижа на МВР. До приключване на дисциплинарното производство Банков е временно отстранен от заеманата длъжност.

Comments

comments