И кореспондентите на БНР се обявиха за оставка на генералния директор

zx860y484_3970641

И кореспондентите на БНР в страната заявиха пред Съвета за електронни медии (СЕМ), че стоят зад искането за оставка на генералния директор Светослав Костов и управителния съвет на държавното радио.

В писмо до СЕМ днес кореспондентите заявяват, че всяка позиция на редколегията на програма „Хоризонт“ е съгласувана с тях. Преди ден и редколегията реагира с писмо до медийния регулатор, след като Костов изрази съмнение в легитимността ѝ. Сега кореспондентите заявяват, че след опита за сваляне от ефир на журналиста Силвия Великова и спирането на радиосигнала „обстановката в радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на този пост ще ескалира допълнително напрежението“.

„Дълбоко сме възмутени от опитите разговорът за безпрецедентното спиране на ефира на 13 септември 2019 г. да бъде подменян с финансови въпроси за размера на заплатите и хонорарите в БНР. (…) Няма да си позволим да показваме фишовете за заплатите си, тъй като това би принизило дискусията до ниво, каквото се опитват да наложат неизвестни за нас колеги. Темата в този казус е спирането на ефира и опитите за натиск върху свободното изразяване на журналистическо мнение“, се казва в писмото, подписано от 17 кореспонденти от областните градове и разпространено в социалните мрежи.

Журналистите заявяват, че стоят зад искането за оставка на Светослав Костов още от деня, в който бе спрян сигналът на програма „Хоризонт“. „Това не е емоционално решение, а светкавична реакция, която въпреки стотиците километри помежду ни беше представена на колегите ни в София без нито един глас „въздържал се“ или „против“, уверяват те. Миналия петък СЕМ поиска генералният директор на БНР да подаде оставка до края на тази седмица и обяви, че в противен случай ще започне да пише проект за предсрочно прекратяване на мандата му. Пред „Дневник“ тогава Костов заяви, че няма да подаде оставка.

Източник: Дневник

 

Comments

comments