Хомофобията в Швейцария ще се наказва със затвор

Гражданите на Швейцария гласуваха на референдум за приемането на закон, който предвижда наказание при дискриминация заради сексуална ориентация, съобщава „Ройтерс”.

Служителите в обществени обекти и учреждения в сферата на услугите няма да могат да отказват обслужване на клиенти заради сексуалната им ориентация. В подкрепа на това решение са гласували 63,1 % от швейцарските гласоподаватели. Едва в три от двадесет и шестте кантона по-голямата част от населението се е обявила против приемането на такъв закон.

Наказанията при проява на дискриминация на основа сексуална ориентация варират от глоба до лишаване от свобода за срок до 3 години.

В края на 2018 г. парламентът на страната одобри разширяване на съществуващото антидискриминационно законодателство, което да обхване и лица с нетрадиционна сексуална ориентация. Предишните норми предвиждаха защита само при проява на расова дискриминация.

Противниците на тази идея заявиха, че така ще се наруши свободата на словото и събраха 50 000 подписа, необходими за провеждането на общонародно допитване.

 

 

Източник: БГНЕС

Comments

comments