Хиляди се простиха с Джордж Флойд в Хюстън

Хиляди опечалени се стекоха в понеделник в църква в Хюстън – родният град на Джордж Флойд, за да се простят с него, докато смъртта му след полицейски арест преди две седмици продължава да поражда протести в САЩ и по света срещу расови несправедливости, предаде БТА.

В изгарящата горещина в щата Тексас, опечалените с тениски с лика на Флойд и думите „Не мога да дишам“, които той изричал докато полицай в Минеаполис го притискал с коляно към земята, чакаха с часове, за да видят тялото на покойния, положено в отворен златист ковчег. Човек на опашката припадна, а други чакащи пееха.
Неколкостотин опечалени от сутринта чакаха пред входа на църквата.
Някои присъстващи са пътували с часове от други щати.
Хората са пропускани вътре в две редици при строги мерки за социална дистанция. Заради множеството желаещи да се простят с Флойд, организаторите дават възможност на всеки да застане пред ковчега в рамките на няколко секунди.

В Лос Анджелис имаше наподобяваща погребално шествие процесия от коли, която премина през центъра на града, когато бдението в Хюстън започна. В Мемфис, щата Тенеси, жители запазиха минута мълчание.
В Хюстън Брейси Бърнет се приближи към ковчега на Флойд с импровизирана предпазна маска от дънков плат, на която се четеше „8.46“ – минутите, през които Флойд бил притискан с коляно от бял полицай, преди да почине, предаде АП.
Не всички чернокожи са престъпници. Не всички бели са расисти. Не всички полицаи са лоши. Невежеството може да е всякакъв цвят. Това си мислех, когато видях тялото“, каза 66-годишният Бърнет.

Кадри от траурната церемония се излъчват пряко от американски телевизионни канали.
По данни на погребалната агенция „Форт бенд“, която организира траурната проява, да се простят с Флойд в църквата „Фаунтин ъв прейз“ са дошли лично около 10 000 души. Церемонията ще продължи 6 часа.
По-късно днес Флойд ще бъде погребан в предградие на Хюстън, в тесен кръг.

Comments

comments