Хемусгейт: НАП си търси 3,4 милиона ДДС за “Хемус” от ромката Нина Тодоринова

Източник: BIRD

 

Фирмата “Виндор Монтана” ЕООД от вчера е в списъка с длъжници на НАП, показа проверка на БРРД. Тя дължи на фиска 3,4 милиона лева. Това е фирмата, която е получила най-голям дял от 56 милиона за Автомагистрала “Хемус”. Собственик на компанията е дама от ромски произход на име Нина Тодоринова. Неин пълномощник е изтеглил 18 618 077 лв. на каса в Интернешънал Асет Банк, след което починал от Covid-19.

Схемата за източване на милиони от парите за Автомагистрала “Хемус” беше оповестена на съвместна пресконференция на МВР, ДАНС и НАП. Според изнесените данни през 5 кухи фирми са получени близо 56 милиона лева от парите за Лот 5 на Автомагистрала “Хемус”. След това техни пълномощници изтеглили на каса в неназована банка 55 милиона.

Oт публична информация оповестена от МРРБ е известно, че първоначално парите за Лот 5 са били преведени от държавната “Автомагистрали” ЕАД на “Водно строителство – Благоевград” АД, която е свързана с “Грома холд” /бивша Агрохолд/.

Шефът на НАП Румен Спецов каза на съвместната пресконференция с МВР, че схемата е ощетила бюджета с минимум 20 млн. лева. Милионите, които НАП търси от “Виндор Монтана” ЕООД са първите, за които става известно публично.

Имената на фирмите и пълномощниците не бяха оповестени, но съвместно разследване на БРРД и Зов Нюз ги разкри /виж тук и тук/. От петте фирми-бушони използвани за източването на 56 милиона в кеш единствено “Рич Билдинг Строй” ЕООД не е обект на интерес на НАП и не е търсена от приходното ведомство. Всички останали имат съобщения за връчване по Чл. 32 от ДОПК. Това са “Билдинг Конти Строй” ЕООД (две съобщения), “Виндор Монтана” ЕООД (шест съобщения), “Про Билдинг Груп” ООД (9 съобщения), “Левента 90” ЕООД (три съобщения).

“Виндор Монтана” е собственост на Нина Евгениева Тодоринова от Костинброд.  Сега НАП си търси от нея 3,4 милиона лева.

Нина Тодоринова на семейна софра. Снимка: Публичен профил във Facebook.

Пълномощник на Нина Тодоринова е бил малоимотният Красимир Димитров Митриков от монтанското село Златия. Той е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ “Хемус”, след което починал от Covid-19. За услугите му били обещани 20000 лв., които той не получил.

На пресконференцията вътрешният министър Бойко Рашков каза, че банката, от която са теглени милиони “в сакове и чували” е свързана с бивши съдружници на бившия премиер Бойко Борисов от групировката СИК – “Пашата, Маджо, Маргините”. На това описание отговаря само “Интернешънал Асет Банк”.

Comments

comments