/СНИМКИ/ Хакери „разбиха“ ЕС

dav

Холандската неправителствена организация DROG събира млади и интелигентни европейци и им поставя задачата да влязат в ролята на недоброжелатели на Европейския съюз. За целта, те формулират възможни негативни послания, разработват политическа реклама в социалните платформи и показват заплахите в това отношение за предстоящите през май тази година избори за Европейски парламент. Изводите и нужните стъпки, за да не стане всичко това реалност, са предоставени в Брюксел. Освен това, чрез специално създадената игра „Bad News“ екипът на DROG дава възможност на потребителите да почувстват как работят фалшивите новини, като по този начин увеличават съпротивлението им срещу тях.

За всичко това разказа Марихе Аренце – образователен координатор в DROG. Тя, заедно с Анели Ахонен от Европейската служба за външна дейност, Сам Джефърс – основател на проекта „WhoTargetsMe“ и Крейг Дуайър – съосновател на ирландската Инициатива за прозрачен референдум, разговаряха днес в София с български журналисти за значението на  фактите, за дезинформацията като инструмент по време на избори.

Проектът „WhoTargetsMe“ – в свободен превод“ Кой ме обявява за мишена“ се ражда след референдума във Великобритания през 2016 година, след който Великобритания реши да напусне Европейския съюз. Неговият създател – Сам Джефърс подчерта, че интернет платформата помага да бъде спряна целенасочената политическа реклама по време на избори. Благодарение нея хората могат да изтеглят определен софтуер и той да „лови“ политическите послания, които се отправят към тях през социалните мрежи. „Who Targets Me“ анализира анонимните данни за реклама във Фейсбук, които се събират с помощта на безплатен софтуер, който може да бъде инсталиран за браузърите Chrome и Firefox. До момента над 10 000 доброволци в над 42 държави са инсталирали софтуера.

Крейг Дуайър представи Инициатива за прозрачен референдум. Тя е гражданска инициатива, водена от доброволци, която се застъпва за по-голяма прозрачност на дигиталната реклама по време на предизборните кампании в Ирландия. В отсъствието на каквато и да е нормативна уредба относно дигиталните политически кампании, целта е да се увеличи прозрачността на платената онлайн реклама по време на предизборни кампании, за да може да се гарантира, че тя подлежи на контрол по същия начин, както традиционните предизборни материали.

dav

Форумът бе организиран от Бюрото на ЕП в София.

Comments

comments