Гръцките власти предотвратили влизането на 10 000 мигранти

Организирани групи мигранти са хвърляли камъни срещу тях
Снимка: EPA/БГНЕС

През изминалата нощ са продължили организираните опити за нарушаване на гръцко-турската граница от мигранти, предаде БТА.

„От 6 часа сутринта вчера до 6 часа днес беше предотвратено влизането на гръцка територия на 9972 души в префектура Еврос. 73 души са задържани и са образувани преписки срещу тях. Тези, които влязоха незаконно, нямат никаква връзка със сирийската провинция Идлиб. Идват от Афганистан, Пакистан Сомалия“, се казва в съобщението. Около 2 през нощта е направен организиран опит на група от около 2000 млади мигранти да влязат в Гърция от място на границата, където няма ограда, в близост до ГКПП „Кастаниес“. Гръцките полицейски сили и армията са предотвратили влизането им на гръцка територия.

Вчера, следобяд и през нощта организирани групи мигранти са хвърляли камъни, запалени факли, железни предмети и сълзотворен газ срещу гръцките сили. Днес, в 18 часа премиерът Кириакос Мицотакис свиква правителствения съвет за национална сигурност. Около 500 мигранти са успели да достигнат днес до гръцките острови в северната част на Егейско море. Вестник „Катимерини“ съобщава в електронното си издание, че гръцките власти са засекли лодките с мигрантите още докато са били в турски териториални води.

Незабавно е била уведомена турската брегова охрана. За разлика от предишни случаи обаче тя не е реагирала и лодките са успели да достигнат до гръцките острови. Междувременно, заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който е и най-високопоставеният служител на ЕС по въпросите на миграцията, е поискал свикване на спешно заседание на министрите на вътрешните работи на страните-членки, след като Турция отвори границите си за мигрантите, които желаят да достигнат до Европа.

Схинас се е обърнал към Хърватия, която председателства Съвета на ЕС, „да поиска министрите на вътрешните работи на ЕС да се срещнат спешно“, съобщи той в Twitter. Схинас пише още, че се координира с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Comments

comments