Грипната епидемия ще дойде след празниците

grippe-hrema02

По празниците няма да има грипна вълна, съобщи пред бТВ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той обясни, че е трудно да се каже каква е причината за закъснението.

„Били сме свидетели на много късни грипни епидемии, включително през март и април. Този сезон обаче найвероятна няма да е така“, заяви Кунчев.

Препоръчнително е при поява на грипна епидемия най-уязвимите – малки деца и възрастни хора – да си останат вкъщи за десетина дни.

Мръсният въздух, мъглите и резките промени в температурите влияят върху честите заболявания, каза още главният здравен инспектор. Лигавицата става по-чувствителна на различни вируси, но между тях засега не е грипният.

„Грипната епидемия се развива много интензивно и тогава каквито и да са условията, веднъж дошла, тя нараства. През последните няколко месеца минахме през няколко вълни от респираторни вируси. Някои от тях дават усложнения, но много по-рядко от грипа“, обясни Кунчев.

Тази година има голям интерес към противогрипните ваксини и те са изчерпани. Здравните власти са внесли 120 хил. дози, но търсенето е било много по-голямо – около 200-250 хил. бройки.

Comments

comments