Грипната епидемия е в разгара си, детските градини в Благоевград работят в намален състав

 

vedrica

 

1347429980

 

 

По повод обявената грипна епидемия в Благоевградска област репортер на „Благоевград нюз“ посети няколко детски градини в града, за да уточни какъв е броят на децата и какви превантивни мерки са предприемат от страна на детските заведения.

Говорихме с директора на ЦДГ „Ведрица“ 1 – Антоанета Григорова, която ни обясни какви грижи полагат за децата и какъв е броят на сборната група в детската градина.

Капацитетът на детското заведение е около 200 деца, в момента сборната група е от 40 деца. Родителите са предпочели да полагат грижи за децата си в семейна среда. Профилактиката в детското заведение е ежедневна и се състои в индивидуален преглед на всяко едно от децата от медицинската сестра, в 10 часа всяка сутрин се дава на малчуганите чай с лимон, дезинфекцират и се проветряват по няколко пъти на ден помещенията в детската градина. Персоналът е с предпазни маски, както и са ограничени посещенията на външни хора и са забранени културните мероприятия.

Говорихме също така и с  директора на ЦДГ „Алени макове“ 12 – Емилия Гайдарджиева, която ни уведоми, че и при тях родителите са предпочели да обгрижват децата си в семейна среда, с цел превантивна мярка и поради опасение от заболяване на децата им. Медицинската сестра извършва профилактични действия на всяко едно от децата, екипът на целодневната детска градина носи маски. Капацитетът на детското заведение е около 200 деца, а в момента посещаемостта е от 50 деца. По няколко пъти на ден се дезинфекцира и проветрява помещението с цел превенция. Забранен е достъпът на външни лица.

 Така вече в 25 от общо 28 области в страната е в сила грипна епидемия, от вчера – и в област Търговище. В 1435 училища не се провеждат занятия. В Благоевградска област грипната епидемия е актуална  до 1-ви февруари, включително.

 

Comments

comments