Граната от Първата световна война бе намерена в чувал за картофи

179510_1

Германска ръчна граната от Първата световна война бе открита в Хонконг в чувал с френски картофи, пише BBC.

Бомбата, с диаметър около 8 сантиметра, е била покрита с кал и, според експертите, е била в „нестабилно“ състояние, тъй като детонаторът й е бил активиран, но не е успяла да избухне.

Тя е била взривена контролирано от сапьорите, пристигнали на мястото на инцидента. Детонацията е извършена с вода под високо налягане.

Картофената пратка е била предназначена за фабрика за чипс в източния район Сай Кунг.

Тя е била изнесена от Франция, като за момента се предполага, че е била изкопана случайно, заедно с прибирането на реколтата. Устройството е било покрито с пръст и на външен вид лесно може да се обърка с картоф.

Това не е първият инцидент с изоставени военни боеприпаси в Хонконг. BBC припомня, че през януари миналата година бяха обезвредени две американски бомби от Втората световна война, заради които бяха евакуирани някои от централните части на града.

По време на ВСВ Хонконг все още е британска колония, а в периода от 1941 до 1945 г. е окупиран от японските войски. Градът става арена на едни от най-ожесточените сражения между съюзническите сили на САЩ и Великобритания и тези на Японската империя.

Изоставените боеприпаси често напомнят на жителите на мегаполиса за най-мрачните години на XX век.

Comments

comments