Говорителят на ЦИК Александър Андреев: „Коалиция за България“ е регистрирана за вота, казусът с името ѝ не ни засяга!

896-504-govoriteliat-na-cik-aleksandyr-andreev

Коалиция за България“ е регистрирана за вота, казусът с името ѝ не ни засяга!“ – това заяви в сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев. „Самото притежание на марката е въпрос, който не се отнася до изборния процес. Това е въпрос за други компетентни органи“, подчерта той. Припомняме, че коалицията на АБВ избра да се яви на евроизблорите с името „Коалиция за България“  и това породи спорове с БСП, които твърдят, че марката  „Коалиция за България“ е тяхна. 

Според Андреев  организацията по регистрирането за европейските избори тече нормално и  се  спазват всички срокове.

Днес в 17.00 часа изтича срокът за регистрация на  партиите и коалициите за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. ,,До момента документи за регистрация са подали 9 партии, от които три са регистрирани, и 8 коалиции, от които са регистрирани четири. Финансирането на партиите има лимит до 2 милиона лева, а за инициативните комитети сумата е сведена до 100 000 лева“, съобщи Андреев.

Той напомни, че всеки български гражданин, който е подкрепен от инициативен комитет и не изтърпява наказание „лишаване от свобода“ и не е поставен под запрещение, би могъл да се кандидатира за евродепутат. Ето защо ,,Евгения Банева към този момент би могла да се кандидатира за евродепутат, тъй като не изтърпява наказание „лишаване от свобода“, каза още говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Снимка: vesti.bg

Comments

comments