Говорителят на ЦИК пред Биволъ: Не могат да преброят 50 гласа, а искат машини?

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров смята машините за гласуване, въведени тази година в избирателните секции с над 300 души, за абсолютно “безсмислени”. 

„Така ли и не разбрахте, че това гласуване е без(с)мислено?! Освен, че струва много пари и е с машините, никаква друга полза на никого не носи!“,

заяви експертът по изборни системи в коментар по телефона за „Биволъ“.  Медията ни се обади на говорителя на комисията по повод статията за доставените от венецуелската компания Smartmatic машини за гласуване – подготвя се заедно с колегите от Колумбия от партньорския разследващ сайт Armando Info.

Според Димитър Димитров нямало да имат ползи от машинния вот и политическите сили от опозицията.

„Нито на тези, които, разбира се, са направили политически проект. Но това е друг въпрос“.

„Вие, вероятно сте от тези хора, които ходеха по улиците и викаха „Машинно, машинно, машинно гласуване!“, тъй като разбирам пристрастията ви в този смисъл“, подхвърли още Димитров.

„Вижте, не можете да сложите за 50 избиратели машино гласуване. Това е напълно безсмислено!“, категоричен бе членът на ЦИК.

„Какво, в България няма хора, които да могат да преброят 50 или 70 гласа, та чак машини трябва да им слагате?!“

Авторът попита дали те все пак не гарантират едно малко по-качествено преброяване предвид това, че компютърът не би допуснал грешки в гласовете.

„Какво гарантират? Нищо не гарантират!“

„Там има представител на всяка политическа партия, наблюдател от всяка политическа партия и всичко останало. Вие също можете да се регистрирате като наблюдател и да регистрирате във всичките 11 хиляди секции наблюдатели“, категоричен беше Димитров.

Остра бе и реакция му на това, че според експерти и обединението „Демократична България“ машинният вот би спомогнал за обработване на крайните резултати от изборите.

Преди 2 месеца Биволъ публикува обстоен материал, че съществуват сериозни съмнения за манипулации на машините, доставени от управляващите /виж тук/

Краде ли властта изборите с машинен вот ала Венецуела?

“Няма такива експерти, кажате ми кой е тоя експерт. Да го наругая поне!”, пали се още Димитър Димитров на въпроса: Защо при такива разходи от над 40 млн. лв. не са закупени машини за всички секции, както предлагат политолози и специалисти по изборния процес?

„Какво искате повече? Аз ли да Ви изразя мнение, каквото съм мислил, съм Ви го казал“, обобщи той.

Говорителят на ЦИК се усети, че вероятно е стигнал твърде далеч и се опита да се поправи след тези изявления, с обяснението че всичко това било само неговото лично мнение:

“Не ме цитирайте, аз съм с лична позиция!”

След това заплаши, че нямало повече въобще да коментира каквото и да било за медиите, освен ако не е писмено.

“Моля Ви, тогава, оттук-нататък, освен за Вас, и всички останали, пишете въпросите си, на които ще отговорим писмено”, отсече Димитър Димитров.

Репортерът на “Биволъ” все пак успя да запише целия телефонен разговор с говорителя на ЦИК, преди да се оправдае с липса на време и да затвори. Записът е направен в официален служебен разговор.

Димитър Димитров е член на ЦИК от 2019 г., когато е номиниран в органа от Асоциацията на политолозите в България.

Следва продължение!

Очаквайте нови разкрития за съмнителни връзки на избраната латино-американска фирма “Smartmatic” доставила машините за гласуването в България в съвместното разследване на „Биволъ“ и венецуелските журналисти Armando Info.

Comments

comments