Горанов: Местните данъци са изключително ниски! Ако кметовете ги задържат така, да не се обръщат към правителството

991-ratio-vladislav-goranov
БГНЕС

„Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството“, каза министъра на финансите Владислав Горанов пред Нова телевизия.

По думите му местните данъци и данъчните оценки на имотите в България били изключително ниски и това била причината приходите от тях да не са достатъчни да се поддържа и развива местната инфраструктура.

Според Горанов критиките към проектобюджета му за догодина били неоснователни. „Ако погледнете приходите за 2020 г., като дял от брутния вътрешен продукт, ще видите, че те нарастват, т.е. хипотезата, че залагаме по-ниски приходи, за да разчитаме евентуално на някакво преизпълнение, е несъстоятелна”, коментира Горанов. И допълни, че през следващата година ще бъдат събрани с около 3,5 млрд. лева повече.

Той подчерта, че нито лев от преизпълнение на бюджета не може да бъде изхарчен от правителството. Ако има такива средства, те автоматично отиват за подобряване на бюджетното салдо – заяви той.

Той защити проектобюджета и в друга му част: старите пенсии да не бъдат преизчислени, а осъвременени само по швейцарското правило, с 6,7%. Ако искаме по-високи пенсии, трябва да има по-високи заплати – е логиката му.

По темата „Гешев“ Горанов смята, че не е редно изпълнителната власт да издига нова кандидатура за главен прокурор след връщането на кандидатурата на Иван Гешев от президента Румен Радев. Подобно нещо – според него – би било намеса в независимостта ѝ.

Comments

comments