Гневни реакции заради предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, убил студента Андрей Монов

2a2fdbfdb9a952866e05b17e0334fde8

Апелативният съд в София днес освободи предсрочно Джок Полфрийман, убил студента Андрей Монов, съобщиха от пресцентъра на съда. Тричленен съдебен състав е разгледал жалбата на Полфрийман и е установил, че са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване на осъдения.

Припомняме, че инцидентът стана на 28 декември 2007 година в центъра на София. Фрийман е признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов – Антоан Захариев. На 27 юли 2011 година Върховният касационен съд потвърди 20-годишната присъда на Джок Полфрийман. Австралийският гражданин беше осъден да изплати и 450 000 лева обезщетение за убийството на студента Андрей Монов.

Полфрийман е изтърпял повече от половината си наказание и му оставаше да излежи 6 години и половина. До момента той няколко пъти е искал да бъде освободен предсрочно от затвора, но му бе отказвано.

Последната му молба е била отхвърлена от Софийския градски съд, но днес апелативният е преценил, че той може да излезе на свобода.

Предстои съдебният състав да обяви мотивите за своето решение.

Реакциите

Бащата на убития Андрей Монов призова Калпакчиев да обясни пред обществото решението си да пусне предсрочно убиеца на свобода.

Ако коментирам решението за свободата на Полфрийман, ще е крещящо срещу съдебния състав“, каза главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова ТВ. Той  коментира, че „който е извършил престъпление, трябва да си понесе наказанието“.

„Грозно. Долно. Недопустимо. Жалко! А на близките на Андрей просто не ми се мисли кой какво ще обяснява“, написа във Фейсбук евродепутатът и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и попита  „С какви мотиви радетелите за „правосъдна реформа“ освобождават доказан убиец предсрочно?!“

Comments

comments