Gipsy Kings откриват Francofolies в Благоевград на 17 юни / входът е свободен /

/10.05.2016/ Едни от най-популярните френски музиканти по света Gipsy Kings /Джипси Кингс/ ще открият второто издание на фестивала за съвременна френска музика Francofolies /Франкофоли/ Благоевград, който ще се проведе в града на 17 и 18 юни т.г.
Световните звезди ZAZ и Nouvelle vague са хедлайнерите на неговия втори ден – 18 юни, стана ясно през април. Francofolies се провежда на открито, на централния площад в Благоевград, при вход свободен за всички жители и гости на града, напомнят от Общината там, продуцент на събитието.
На 17 юни за българската публика 10 от музикантите от състава на Gipsy Kings ще пеят както големите си хитове и класики, така и няколко нови парчета, издават организаторите.
Gipsy Kings е формация, в чийто състав участват членовете на двете фамилии Рейес/Reyes/ и Балиардос /Baliardos /, които напускат Испания по време на Гражданската война. Преселват се в южна Франция, а техните наследници създават Gipsy Kings.
Хосе Рейес – бащата във фамилията Рейес, e известен фламенко вокал, сред чийто фенове са Джон Стайнбек, Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Майлс Дейвис и Салвадор Дали. Заедно със синовете си през 70-те години той основава Los Reyes / на испански „Reyes“ означава „крале“/, които изпълняват класическо фламенко. Смърта на бащата временно разбива групата, но по-късно братята Рейес продължават да пеят със своите братовчеди Балиардос и така се появяват Gipsy Kings.
В началото свирят по улиците на Кан, на сватби и празненства, като смесват фламенко с поп и латино ритми. Славата не идва веднага, първите им песни привличат малко внимание. Но през 1986 започват работа с продуцента Claude Martinez, който успява да изведе уникалния им стил до световна популярност и успехите не закъсняват.
През 1987 г. издават първия си албум „Джипси кингс”, който за кратко става мултиплатинен. Тавата съдържа актуални и до днес хитове. От тогава до сега, те не спират да изнасят концерти по цял свят, имат продадени над 25 млн. албума, нисители са на много награди, сред които „Грами” и „Латино Грами”.
Днес на Gipsy Kings все още живеят със семействата си в Южна Франция. Те говорят френски, но езикът, на който пеят, е гитане – смес от испански, френски и чешки. Gipsy Kings са главните „виновници“ за огромната популярност по света, която получава поп ориентираното фламенко, наречено Sevillana в Испания.
През 2015 фламенко звездите отбелязаха 25 г. на сцената, като по случай юбилея групата направи световно турне и изнесе концерти в Европа, Австралия, САЩ и Великобритания.
На Francofolies Благоевград, преди Gipsy Kings, сцената ще подгрее французинът с нигерийски произход Féfé /Фефе/. Рапърът ще гостува в България за първи път, но с изключително атрактивно присъствие на сцена, той печели все по-голяма международна популярност. В началото на неговата кариерата името му се свързва с двете рап формации OFX и Saïan Supa Crew. След разпадането им, той продължава солова кариера. През 2010 записва френската версия на „Wavin’ Flag“ – сингълът, който доби грандиозен успех, избран за химн на Coca-Cola за Световната купа на ФИФА през 2010.
Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал, заради който всяка там пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Les Francofolies се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.

Музикална програма Francofolies.Благоевград
17 ЮНИ, петък
20:25 – 21:25: FÉFÉ
21:50 – 22:50 : GIPSY KINGS
23:15 – 00:30 : DJ PARTY

18 ЮНИ, събота
19:00- 20:00 : NOUVELLE VAGUE
20:30 – 22:00 : ZAZ
22:30 – 00:30 : БГ радио награди
00:45 – 02:00 : DJ JORIS DELACROIX

Comments

comments