Гешев възложи на МВР и ДАНС проверка на отпадъците и в бивши мини

гешев

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев проверката за отпадъците, разпоредена на 6 януари, да обхване и съхранението им в зоните на всички мини, които не са в експлоатация на територията на България. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Съвместната инспекция трябва да установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини в страната. Освен това трябва да се разбере и вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, включително и дали същите са били предмет на трансграничен превоз.

В обхвата на проверката са включени и действията на компетентните контролни органи.

Ако се докаже извършено престъпление от общ характер, незабавно да бъдат уведомени съответните районни прокуратури, уточняват още от държавното обвинение.

Малко по-рано днес главният прокурор разпореди във връзка с водната криза – всички значими язовири в страната, общо 53 на брой, да бъдат проверени от ДАНС и Главна дирекция „Национална полиция.

 

 

Източник: dariknews.bg

Comments

comments