Гешев: Аз не се притеснявам дали са 1, 2, 3 или 15 кандидати за поста главен прокурор

гешев

ВСС първо ще прегласува кандидатурата му, нова процедура ще има само при по-малко от 17 „за“ него

Решението колко да бъдат кандидатите за поста на главен прокурор се взема от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, тя се е обединила около една кандидатура – има такава възможност в закона. По този начин избраният за обвинител №1 Иван Гешев коментира пред журналисти в парламента решението на президента Румен Радев да не подпише указа за назначаването му с мотива, че не е имало реално състезание.

„Аз не се притеснявам дали са 1,2,3 или 15 кандидати, мисля, че сте го отчели за 10- часовото изслушване”, подчерта Гешев. Той похвали процедурата, като я определи като по-„прозрачна и открита”, отколкото в която и да е друга държава. Мотивът – излъчвали я по телевизията.

„Въпросът не е дали Гешев е незаменим, или не е“, подчерта главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му сега процедурата продължава с гласуване на Пленум на ВСС, преди което правосъдният министър Данаил Кирилов няма да може да предложи нов кандидат за поста на обвинител №1. Ако Гешев получи 17 гласа или повече, ще бъде назначен, докато втората възможност е „ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура”.

Самият Гешев не коментира дали би участвал в нея.

Източник: БТВ

 

Comments

comments