Германия поема председателството на Съвета: мнението на германските депутати

От 1 юли Германия поема председателството на Съвета и ще поведе усилията за изход от кризата с коронавируса. Попитахме германските депутати за очакванията им.

Коронавирусът остава голямо предизвикателство за ЕС и мерките срещу пандемията и икономическите последици от нея ще бъдат в центъра на вниманието на шестмесечното германско председателство.

Основната цел е бързо постигане на споразумение относно фонда за възстановяване и бюджета на ЕС за 2021-2027 г. Германия иска също така да постигне напредък по Зеления пакт за опазване на климата и по дигитализацията. Във външнополитически план акцентът е върху Африка и отношенията с Китай, както и върху бъдещото сътрудничество с Великобритания.

Приоритетите на германското председателство на Съвета
  • Преодоляване на пандемията от COVID-19; икономическо и социално възстановяване
  • По-силна и по-иновативна Европа
  • Справедлива Европа
  • Устойчива Европа
  • Сигурност и общи ценности
  • Силно присъствие на Европа на световната сцена

Попитахме германски депутати от различните политически групи в Европейския парламент за перспективите пред германското председателство.

Даниел Каспари (ЕНП) заяви: „Многогодишният бюджет за 2021-2027 г. и фондът за възстановяване ще определят дали ЕС ще излезе по-силен от кризата с коронавируса. Германското председателство и канцлерът Ангела Меркел могат да допринесат с опита и познанията си по европейските въпроси – един добър знак за намирането на решение в спорните и трудни дискусии“. Според него Берлин също така може да даде тласък за успеха на преговорите с Великобритания.

Йенс Гайер (С&Д) отбеляза потенциал за положителни промени вследствие на кризата: „Силното предложение на федералното правителство за фонд за възстановяване е възможност да направим Европа по-справедлива, по-социална и по-устойчива. В синхрон с Европейския зелен пакт фондът за възстановяване трябва да насърчава устойчивите инвестиции във възобновяеми източници на енергия и дигитализация. Фактът. че регионите в нужда следва да получават безвъзмездна помощ вместо само заеми, е важна стъпка към една силна Европа“.

„Европа се нуждае от смелост, за да започне да изгражда наново“, каза заместник-председателят на Парламента Никола Беер (Обнови Европа). „Успехът на Германия ще бъде оценяван освен всичко друго и по това дали може да задейства икономическото възстановяване, основано на иновациите и малките предприятия“. По отношение на Брекзит тя изрази надежда, че ще бъде постигнато споразумение. ЕС следва „най-сетне да реализира геополитическите си стремежи с общ външен глас за мир, разоръжаване, права на човека и търговия и с преодоляване на вътрешната блокада по политиките за предоставяне на убежище и миграция“.

За Свен Гиголд (Зелени/ЕСА) опазването на климата продължава да бъде приоритет: „Климатичната криза не си е взела почивка заради коронавируса. Затова германското председателство на Съвета трябва да стане председателство за климата във времето на коронавируса. По време на председателството трябва да приключим преговорите за законодателния акт на ЕС за климата, който да включва подобрени цели за намаляване на парниковите газове“.

Германските интереси не трябва да остават на заден план, смята Йорг Мойтен (ИД). „Това вече е „председателството на дълга““, казва той. Според него Германия трябва да „сведе ЕС до неговите ключови задачи, а бюджета – до необходимия минимум, да предотврати даването на ЕС на компетенции да налага данъци и вместо това, в знак на истинска солидарност, да включи благосъстоянието на държавите на глава от населението в изчисленията за преразпределение на средства“.

Хелмут Гойкинг (ЕКР) се надява германското председателство „най-сетне да реализира Гаранцията за децата и да инициира европейска схема за детски надбавки“. „Само със здрави семейства може да се появи силна и социална Европа, която да отстоява позициите си в глобализирания свят на бъдещето“.

Председателството би могло да „положи фундамента на един Европейски съюз, основан на солидарността“, заяви Мартин Ширдеван, съпредседател на групата на ЕОЛ/СЗЛ. „Всеки един би следвало да даде справедлив принос за социално-икономическото възстановяване. Това означава въвеждането на данък на дигиталните компании, всеобхватен данък върху финансовите транзакции и еднократен данък богатство за супербогатите“.

Германският канцлер Ангела Меркел ще представи и обсъди с депутатите програмата на новото председателство по време на пленарната сесия на 8 юли. Гледайте дебата на живо на нашия уебсайт.

Германските министри ще дискутират програмата в парламентарните комисии през юли.

По време на председателството Германия ще работи в сътрудничество с Португалия и Словения – следващите държави, които ще поемат ролята. Германия застава начело на Съвета на ЕС за 13-ти път, като за последно това се е случвало през 2007 г.

Comments

comments