ГЕРБ-София за Ивайло Иванов: Той няма общо с насилието над задържани

Изслушване на кмета Йорданка Фандъкова за мотивите, с които назначи за директор на Столичния инспекторат Ивайло Иванов, поиска Борис Бонев от „Спаси София“ на извънредната сесия на общинския съвет. „За да се разсеят съмненията дали това е нейно назначение или тя е просто параван за друг, който реално назначава“, обясни той. С гласовете „против“ на ГЕРБ-СДС и с „въздържал се“ на групата на ВМРО и „Атака“ обаче не бе допуснато изслушването на Фандъкова.

 

Служебното правителство отстрани Ивайло Иванов като главен секретар на МВР на 14 май заради полицейското насилие над задържани с белезници младежи при протестите през миналата година. От 1 октомври той е назначен за директор на Столичния инспекторат, който е с над 400 служители.

 

Защо назначението бе прокарано тихомълком и не бе поведен конкурс за тази висока длъжност? Защо Ивайло Иванов не представи програмата си като директор на структура, която е с над 400 служители, запита Бонев.

 

Вместо изслушване на Фандъкова и отговор на тези въпроси, групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет излезе с позиция по проблема. „Нека да е ясно – ние осъждаме полицейското насилие, намираме за недопустимо това, което видяхме под колоните на Министерския съвет. Подобни прояви нямат място в едно цивилизовано общество В същото време не приемаме опитите незаконните действия на няколко полицая да се приписват на политическия опонент, в този случай ГЕРБ. „, се казва в позицията.

 

За избора на Фандъкова да избере именно отстраненият от МВР заради полицейското насилие Ивайло Иванов се посочва, че кметът на София и ГЕРБ-СДС имат за цел да подредят града. Това се случва чрез създаването на качествена нормативна уредба и усъвършенстване на системите за контрол в общината и в общинските предприятия и дружества.

 

„Столичният инспекторат има огромна роля в този процес и не е учудващо, че за негов директор е потърсен човек със сериозен административен опит и познания в сферата на реда и сигурността.“

 

За липсата на конкурс за избор на нов директор Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ-СДС в СОС напомни, че кметът на общината изибра кого да назначи на този пост, както изисква Правилника за организацията и дейността на Столичния инспекторат.

 

Групата на „Демократична България“ поиска незабавно да се отмени назначението на Ивайло Иванов на ключовия пост в общината. В декларация на обединението се посочва, че той е защитил бруталните действия на полицията срещу мирно протестиращи студенти, завличани зад колоните на Министерския съвет.

 

„Директор на Столичния инспекторат не е нито милиционерска, нито пазвантска длъжност. За нея трябва експертиза, каквато новоназначеният Ивайло Иванов, уволнен неотдавна от поста главен секретар на МВР, не притежава. След всичките скандали с превишаване на правата на полицията по време на протестите миналата година, заради които Иванов беше отстранен от поста главен секретар на МВР, това назначение буди недоумение“, заяви след спорното назначение председателят на БСП – София Калоян Паргов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments