ГЕРБ се отказа да се бори за председателското място в Общинския съвет – Благоевград

 

b70402a89f0ead62190f4f5e046351c5

ГЕРБ се отказа да се бори за ръководството на Общинския съвет в Благоевград, стана ясно в края на тази работна седмица. Решението е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ по повод предложението на местната партийна структура, Кирил Илиев да се включи в надпреварата за председателското място. Кирил Илиев започва трети мандат като общински съветник от ГЕРБ, с опит е на председател на комисия в предишните мандати на Общинския съвет. Има познания и практика в работата на местната власт, диалогичен е и е една от малко останалите авторитетни фигури на ГЕРБ в Благоевград.

Решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ определено изненада всички и дори бе окачествено от представители на местната организация на партията като „необосновано вмешателство“ в нейната работата. След загубата на кметските избори, сега от ГЕРБ сами се отказват и от ръководството на местния парламент. Шестчленната група съветници от ГЕРБ в Благоевград очаква следващи инструкции от централата на партията си за това, какво поведение да следва в понеделник при избора на председател на Общинския съвет. Явно това е част от цялата картина на промени в ГЕРБ, които започват не само в Благоевград. Кирил Котев в град Сандански загуби кметските избори,но се оттегли и от партийните постове. Очаква се да го последват в Благоевград и на областно ниво. По предварителна информация Даниела Савеклиева също ще бъде сменена като председател на ГЕРБ за Благоевградска област.

Изборът на жителите на община Благоевград изпрати представители на 14 партии и коалиции в новия Общински съвет. В него местата са 41, а кандидатите за председател – доста. Готовност са заявили Андон Тодоров, Албина Анева, Рашко Динков. Предполага се, че БСП също ще участва в надпреварата за председателското място, като вътрешният избор е между водача на листата и партиен лидер – Любен Милев и най-активния общински съветник на БСП през миналия мандат – Гергана Янчева. Нито една от 14-те партийни групи обаче има нужното мнозинство, за да вземе сама решение. Ще се налагат сложни коалиционни партньорства.

Първият ориентир за това на какъв принцип ще работят те и кой кого ще подкрепя, ще бъде изборът на председател на Общинския съвет.

Към момента едно е сигурно – Христо Ковачки ще ръководи първото му заседание по силата на законовото изискване това да направи най-възрастният общински съветник.  Но ако не се стигне до избор, Ковачки ще продължи да бъде в тази роля.

Учредителното заседание на новия Общински съвет на Благоевград е насрочено за 11 ноември – понеделник от 10.00 часа в зала „22 септември“.

Comments

comments