ГЕРБ се готви за контрапротест

След започналите в четвъртък протести срещу действията на прокуратурата, която обискира президентството, на които беше поискана и оставката на правителството, членове и симпатизанти на ГЕРБ се стягат за контрапротест.

„Какво да ги вадим, ние не знаем как да ги спрем. Чудим се нашите как да ги спрем. При нас вече от година-две има желание да излязат на улицата“, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред Нова тв в отговор на въпрос дали управляващите готвят контрапротест. От думите му се разбра, че симпатизанти и членове на партията искат да протестират, но ръководството на ГЕРБ „не иска да изкарва хора по площадите“.

Пиарът на партията Никола Николов също призова симпатизантите на ГЕРБ да се съберат на
контрапротест. „Приятели, довечера от 19:00 часа да защитим легитимно избраното
правителство на България! Никой не може да си позволи да нарича „мутри“ хората, които
работят за бъдещето на България. Събираме се пред Министерския съвет, за да покажем, че
няма да се поддадем на режисираните сценки!“, написа той във Фейсбук.

Разследващият сайт „Бивол“ пък публикува скрийншотове от чат, който е кръстен „КЛУБОВЕ ГЕРБ“. От него се вижда, че човек с име „Мая ГЕРБ“ дава инструкции за това как симпатизанти на партията ще се събират и ще бъдат извозвани с автобуси, за да се включат в контрапротест:

„Здравейте, поради нападките и лъжите от г-н Радев, е необходимо да се съберем и подкрепим правителството на г-н Борисов. Утре в 13 часа от магазин МЕТРО- Бургас ще тръгват автобуси за София. Нека всички бъдем всеотдайни и се съберем. Протестът ще бъде в 19 часа пред Президентството. Задължително е присъствието на народни представители, общински съветници и областни координатори“.

Организацията за контрапротест идва, след като преди ден хиляди хора и представители на партии от целия политически спектър се събраха на протест след безпрецедентната прокурорска акция в президентството, при която в четвъртък бяха арестувани двама съветници на държавния глава. Това стана само ден след като президентът Румен Радев потвърди, че гардовете от сблъсъците със съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, са служители на НСО.

Радев освен това настоя прокуратурата да провери парка „Росенец“, където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната охрана на Доган и бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

Протестиращите в четврътък, сред които бяха представители на БСП, „Демократична България“, бившият омбудсман Мая Манолова и сценаристите на шоумена Слави Трифонов, поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Ден по-късно в интервю за Нова тв той заяви, че не вижда причина да подава оставка.

За петък в 15:00 часа е организиран нов протест срещу прокуратурата и правителството. Той отново е организиран от проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като „отровното трио“ коментатори в предаването на Сашо Диков по телевизия „Евроком“. Именно те организираха първият протест в четвъртък и демонстрацията им отново е под надслов „Да спасим демокрацията“. Протестът е срещу „опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление“.

Comments

comments