ГЕРБ превърна в пародия конституционната комисия

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Заседанията ще се провеждат в половин състав, тъй като БСП, ДПС и повечето независими депутати отказаха да участват

В същинска пародия се превърна временната комисия, която трябва да обсъди проектът на конституция, внесен от ГЕРБ. Комисията ще трябва да заседава в половин състав – участие ще вземат само ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а основните опозиционни сили БСП и ДПС отказа да излъчат свои представители. А ГЕРБ удивиха всички, когато предложиха от името на депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, изгонения от „БСП за България“ Спас Панчев.

Дебатът по създаването на комисията се проведе в четвъртък, но гласуването остана за днес, тъй като липсата на дисциплина в редиците на парламентарното мнозинство попречи да се събере кворум в пленарната зала. В петък управляващите номинираха за председател Десислава Атанасова от ГЕРБ, а за неин заместник – Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“. Кандидатурите им бяха одобрени, а след това – и членове, предложени от ГЕРБ (Красимир Ципов, Тома Биков), патриотите (Борис Ячев, Христиан Митев) и „Воля“ (Симеон Найденов, Пламен Христов, Елена Пешева).

От БСП категорично отказаха да участват, а депутатите от ДПС мълчаливо напуснаха пленарната зала, когато се издигаха номинациите. Сред независимите депутати нямаше сговор да излъчат представител или не. Договорки на индивидуално ниво обаче очевидно имаше, защото Станислав Иванов от ГЕРБ излезе на трибуната и предложи за член на комисията бившият депутат от левицата Спас Панчев – с което предизвика възмущението на опозицията. „Може ли секретарят на парламентарната група на ГЕРБ да предлага от името на независимите Спас Панчев? Ами, кажете тогава, че този народен представител е член на вашата група“, удиви се соцдепутатът Георги Свиленски. Панчев беше един от депутатите, които положиха подписите си под конституционния проект на ГЕРБ.

В крайна сметка комисията, която трябваше да се състои от 18 членове (по трима от всяка парламентарна група и трима от независимите), събра едва 10 човека – колкото да има кворум за своите заседания. Тази ситуация обаче изобщо не смути управляващите от ГЕРБ.

„Пожелаваме ви успех в това начинание, което е абсолютно безумно“, иронично се обърна към управляващите депутатът от БСП Филип Попов. „Не очакваме оценка от вас“, хладно му отвърна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

 

Източник:segabg.com

Comments

comments